Siria. Victorie importantă pentru forțele regimului Assad

Data publicării:
homs
Foto: wikipedia.org

Regimul sirian a preluat controlul în totalitate, duminică, asupra orașului Homs, odată cu evacuarea rebelilor din ultimul cartier pe care aceștia îl mai dețineau în acest al treilea oraș al Siriei, care fusese supranumit „capitala revoluției” la începutul revoltei din 2011, transmit Agerpres.

homs
Foto: wikipedia.org

Guvernatorul provinciei centrale Homs, Talal al-Barazi, citat de agenția siriană oficială de știri SANA, a declarat duminică orașul „liber de arme și oameni înarmați. Putem să declarăm Homs oraș securizat”, a punctat Barazi.

El a precizat că evacuarea cartierului Al-Waer, supervizată de Rusia în virtutea unui acord, a însemnat lovitura de grație dată rebeliunii, zdrobită de trupele regimului susținute de aliații rus și iranian.

Din decembrie, rebelii au pierdut bastionul Alep (nord) și ultimele cartiere pe care le controla la Damasc.

Televiziunea siriană de stat a arătat imagini din interiorul cartierului Al-Waer, unicul unde se mai înregistra prezența rebelilor. Ultimii insurgenți au plecat duminică, împreună cu familiile lor, în urma unui acord convenit între părți pentru pacificarea zonei.

Conform SANA, 989 de persoane, între care 308 luptători ai unor miliții, au părăsit Al-Waer la bordul a 26 de autobuze în direcția localității Jarablus, în nordul provinciei Alep, controlată de facțiuni rebele sprijinite de Turcia.

Acestor evacuați li se adaugă alte 463 de persoane, dintre care 151 de combatanți, care au fost transportate în provincia Idlib.

Evacuarea civililor și luptătorilor din Al-Waer a început pe 18 martie ca parte a strategiei guvernului sirian de a ajunge la ceea ce denumește „procese de reconciliere națională”. Aceste procese sunt, de fapt, notează agenția spaniolă EFE, acorduri de predare, care se aplică în zonele asediate și la care se ajunge după negocieri între autorități și grupări rebele locale.

Ca și la începutul operațiunii de evacuare, soldați ruși și vehicule ale acestora erau vizibili duminică în vecinătatea Al-Waer.

Conform acordului, trupele ruse (între 60 și 100 de oameni) trebuie să se deplaseze în cartier pentru a veghea asupra securității locuitorilor încă prezenți sau a celor care vor să se reîntoarcă în oraș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri