Situație catastrofală în orașul sirian Alep

Data publicării:
siria

În apropiere de oraşul Fallujah, în provincia Anbar, acolo unde în urmă cu mai mulţi ani armata americană a întâmpinat o rezistenţă extrem de dură. Jihadiştii organizaţiei teroriste Stat Islamic pretind că au atacat poziţiile armatei irakiene, dar autorităţile de la Bagdad nu confirmă. Armata irakiană ar pregăti o uriaşă ofensivă mai ales în nordul ţării pentru a recuceri oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak.

Lupte dure se dau din nou, de câteva zile, şi în Alep, în Siria, deşi acordul de încetare a focului dintre forţele rebele şi cele guvernamentale e încă în vigoare.

Un nor de praf şi un munte de ruine au rămas în locul unei clădiri de locuinţe, care încă exista cu doar câteva minute mai devreme. De vină ar fi o rachetă, lansată de armata siriană, susţin martorii. Confuzi şi speriaţi, supravieţuitorii şi-au căutat singuri rudele sub dărâmături. Astfel de scene se repetă de şase zile, oamenii nemaifiind protejaţi de armistiţiul asumat de armată şi de rebeli în faţa Statelor Unite şi Rusiei. Cu o zi mai devreme, rachetele au lovit un spital coordonat de organizaţia Medici Fără Frontiere.

Acuzat de localnicii din Alep pentru acest atac, regimul de la Damasc neagă orice implicare. Tragedia este cu atât mai profundă cu cât în urma atacului au murit 14 pacienţi şi trei medici. Moartea unui dintre aceşti doctori, pediatrul Waseem Moaz, i-a îndurerat, mai ales, pe oameni. Un omagiu adus pe facebook medicului a fost distribuit deja de peste 23.000 de ori. Iar mărturiile medicilor din această zonă de război, privind condiţiile în care se îngrijesc de pacienţii lor, sunt cutremurătoare.

Medic din Alep: „În acest spital avem două săli de operaţie. Aceasta este una dintre ele. De obicei, spitalele de campanie de pe întreg teritoriul Siriei, sălile de operaţie se află la unul sau două etaje sub pământ. Medicii chirurgi trebuie să se concentreze asupra pacientului pe care îl operează, în condiţiile în care mâinile nu trebuie să le tremure din cauza vreunei explozii sau a unei lovituri aeriene. Este motivul pentru care amenajăm sălile de operaţie sub pământ”.

Situaţia catastrofală din Alep, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite, va continua să se înrăutăţească, dacă nu încetează atacurile asupra spitalelor şi cadrelor medicale. Mai ales că în prezent în oraş mai sunt doar 25 de doctori pentru 300.000 de oameni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri