Spioni SUA în Germania. Angela Merkel: „Spionajul între prieteni este o risipă de energie”. Washingtonul nu comentează

Data publicării:
merkel

Germania a reacţionat dur după ce a descoperit doi spioni ai SUA infiltraţi în serviciile secrete şi în armată, pe care i-a expulzat fără întârziere. Într-un comunicat, reprezentanţa diplomatică spune că este esenţială continuarea cooperării între cele două ţări, dar nu comentează expulzarea. Pentru moment, Washingtonul păstrează tăcerea în legătură cu acest scandal.

Cancelarul german spune că relaţiile dintre două ţări aliate trebuie să se desfăşoare altfel. „Până la urmă, spionajul între prieteni este o risipă de energie. Avem atât de multe probleme. Cred că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile importante”, a spus Angela Merkel.

O reacţie extrem de dură la adresa Statelor Unite a avut ministrul de Finanţe al Germaniei. „Este extrem de prostesc ca Statele Unite să recruteze de la noi persoane de mâna a treia. Iar în faţa unei asemenea prostii nu poţi decât să plângi. Acest lucru nu îl amuză pe cancelar”, a spus Wolfgang Schäuble.

Autorităţile de la Washington nu au dat încă explicaţii în legătură cu acest nou caz de spionaj. „Am văzut aceste informaţii şi vreau să lămurim de la început: nu avem declaraţii pe acest subiect. După cum ştiți, am avut o serie de discuții cu Germania de-a lungul ultimelor luni. Mă aştept ca aceste discuţii să continue, dar acest lucru se va întâmpla pe canale diplomatice”,a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentul de stat american.

În ultima săptămână, Gemania a descoperit două cazuri de spionaj în favoarea Statelor Unite. În primul este implicat un agent dublu care transmitea informaţii agenţilor CIA, în timp ce în al doilea este implicat un membru al armatei germane. Ambii au fost arestaţi.

Noul scandal de spionaj vine după ce, anul trecut, s-a aflat că Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite a interceptat telefoanele mai multor şefi de stat şi de guvern, printre care şi cel al cancelarului Angela Merkel. În acest timp, ancheta parlamentară legată de spionarea Germaniei de către Statele Unite este în plină desfăşurare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri