Start în cursa pentru desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale din SUA

Data publicării:
Hillary Clinton in Iowa GettyImages-507826402

Donald Trump, cel care conduce în sondajele republicanilor, s-a dus în Iowa, alături de familie. Afaceristul a profitat de ocazie şi i-a mulţumit soţiei pentru sprijin.

Ea mi-a spus că dacă o să concurez, o să câştig. Încă din prima zi când am anunţat candidatura, am fost pe primul loc. Este cel mai bun sondaj. Mulţumesc, iubito”, a spus Donald Trump.

O să fie incredibil. Este cel mai bun la înţelegeri. Este un maestru a negocierilor”, a spus Melania Trump.

Jeb Bush, care nu a reuşit să obţină până acum sprijinul dorit, îndeamnă alegătorii să se uite şi dincolo de cei care stau în fruntea sondajelor.

Avem candidaţi care ştiu să vorbească, dar nimic din trecutul lor nu arată că ar fi capabili să repare problemele de la Washington”, a spus Jeb Bush, fost guvernator de Florida.

Hillary Clinton, care cel mai probabil va reprezenta Partidul Democrat în cursa pentru Casa Albă, a spus că este pregătită să îi i-a locul lui Barack Obama.

O să alegeţi nu doar următorul preşedinte, dar şi următorul comandant suprem. Cred cu tărie că ţara trebuie să fie condusă potrivit valorilor noastre ca să ne susţinem interesele”, a declarat Hillary Clinton, fost secretar de Stat.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 8 noiembrie 2016.

Iowa dă startul maratonului electoral american

Micul stat Iowa dă startul procesului electoral american, un maraton unic în lume, care se încheie abia în noiembrie. Alegătorii din Iowa sunt aşteptaţi să-şi desemneze candidatul favorit atât din tabăra democrată, cât şi din cea republicană. Procesul va continua până la vară în toate celelalte state, iar învingătorii din cele două tabere se vor înfrunta la alegerile prezidenţiale.

Iowa, un stat agrar cu doar trei milioane de alegători, reaminteşte lumii întregi de existenţa sa din patru în patru ani, la alegerile prezidenţiale. Pentru a da greutate opţiunii sale, Iowa se pronunţă primul în procesul complicat la capătul căruia se desemnează „finaliştii” pentru Casa Albă.

„Nu votăm ca la nişte alegeri obişnuite. În realitate, alegem delegaţi care transmit preferinţa statului Iowa pentru un candidat sau altul”, explică Jamie Fitzgerald, observator electoral.

Sistemul a fost conceput în urmă cu 200 de ani, când transmiterea rezultatului unui vot de pe o coastă pe alta a Americii ar fi durat câteva săptămâni, iar centralizarea ar fi fost anevoioasă. Aşa că fiecare stat desemnează delegaţi care primesc însărcinarea să voteze un anumit candidat la convenţiile celor două partide. Numărul de delegaţi este stabilit în funcţie de populaţie, aşa că Iowa are 30 de delegaţi pentru Convenţia Republicană şi 52 pentru cea democrată. Prin comparaţie, Texasul are 155, respectiv 252. Dar ciudăţeniile nu se opresc aici.

„Procesul este deosebit în Iowa, pentru că organizăm caucus. Nu te duci într-o cabină de vot. Oamenii se adună, e un fel de vot de grup”, explică un participant.

În Iowa nu se votează propriu-zis pentru desemnarea acestor delegaţi. Mii de oameni se vor aduna în biblioteci, şcoli sau secţii de pompieri pentru aşa numitul "caucus". Vor asculta scurte discursuri ale localnicilor în favoarea candidaţilor, înainte de a decide pe care îl preferă. Tot aşa decurg lucrurile în alte câteva state precum Nevada, Alaska sau Idaho, în timp ce în altele au loc alegeri primare, adică vot obişnuit.

„La caucus, te întâlneşti cu vecinii şi luaţi decizii împreună. La democraţi, te duci la vecinul tău şi îi spui: Uite în cine am eu încredere şi cred că ar trebui să ai şi tu. Votul este secret la caucusurile republicane, dar se numără pe loc”, explică Jamie Fitzgerald, organizator.

În Iowa, Donald Trump şi Hillary Clinton conduc în sondaje, fiecare în propria tabără. O victorie în acest stat nu garantează însă învestitura, dar poate avea un efect de trambulină, aşa cum a avut pentru Barack Obama în 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri