Statele Unite au cerut Poloniei să îl extrădeze pe cineastul Roman Polanski

Data publicării:
roman polanski wiki crop

„O cerere de extrădare a fost adresată pe 5 ianuarie” şi ea „va fi transmisă Parchetului regional din Cracovia care instrumentează cazul”, a declarat pentru AFP Mateusz Martyniuk, purtător de cuvânt al Parchetului general din Polonia.

„Primul lucru pe care îl va face Parchetul va fi să îl interogheze pe Roman Polanski”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă autorităţile poloneze cunosc locul în care se află în prezent cineastul franco-polonez, Mateusz Martyniuk a declarat: „Acest lucru nu are importanţă. În octombrie, Roman Polanski ne-a comunicat adresa lui şi s-a angajat să se prezinte la fiecare solicitare a Parchetului”.

Jerzy Stachowicz, avocatul lui Polanski, a spus că este la curent cu această cerere de extrădare. El a refuzat însă să răspundă atunci când a fost întrebat dacă regizorul Roman Polanski se află în prezent în Polonia.

„Suntem la curent cu faptul că o astfel de cerere a fost adresată Parchetului polonez. Noi nu am primit-o deocamdată şi deci nu putem să o comentăm”, a adăugat el.

Dat în urmărire în Statele Unite pentru un scandal sexual în care a fost implicat în 1977, Roman Polanski, cetăţean polonez şi francez, în prezent în vârstă de 81 de ani, a fost audiat în luna octombrie de un procuror din Cracovia, la cererea Statelor Unite, şi lăsat apoi în libertate. Cineastul a mers atunci în Polonia pentru a asista la inaugurarea, la Varşovia, a Muzeului de Istorie a Evreilor din Polonia.

Cineastul a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care o efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri