Statele Unite vor să renunţe la închisorile private

Data publicării:
inchisori

Departamentul american al Justiţiei și-a anunţat, joi, intenția de a renunța la închisorile private, informează News.ro.

inchisori
FOTO: Gulliver/GettyImages

„Odată cu expirarea fiecărui contract, Biroul Închisorilor va refuza să le reînnoiască sau le va reduce în mod substanţial perimetrul (...). Este vorba despre prima etapă a reducerii, iar în final a sfârşitului recurgerii noastre la închisori private”, anunţă Deprtamentul Justiţiei într-un comunicat.

Statele Unite au început să folosească închisori private în anii '90, pentru a face faţă suprapopulării din penitenciare.

„Între 1980 şi 2013, populaţia din închisorile federale a crescut cu aproape 800%, mult mai rapid decât s-a putut adapta Biroul Închisorilor”, subliniază Departamentul în comunicat.

Decizia de a nu mai recurge la acest serviciu a fost motivată de scăderea, în ultimii trei ani, a numărului de deţinuţi în Statele Unite.

„Înregistrăm de-acum aproximativ 195.000 de deţinuţi (în închisorile private federale), faţă de 220.000 în 2013. Această scădere a populaţiei carcerale înseamnă că în prezent putem să ne alocăm mai bine resursele pentru a ne asigura că deţinuţii se află în instituţii mai sigure şi că primesc cele mai bune servicii de reinserţie posibile, sporindu-le astfel şansele de a contribui la comunităţile lor după ieşirea din închisoare”, subliniază Departamentul Justiției.

Această decizie a fost anunţată după prezentarea unui raport al Inspectorului general al Departamentului Justiţiei care relevă că instituţiile penitenciare administrate de firme private prezintă o serie de probleme de securitate şi de siguranţă, spre deosebire de închisorile federale.

În decembrie 2015, 12% dintre deţinuţii americani - adică peste 22.000 de persoane - au fost încarceraţi într-o închisoare privată, potrivit Departamentului american al Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri