Laboratorul spațial al chinezilor trebuie să cadă pe Pământ. Numai că...Beijingul a pierdut controlul stației

Data actualizării: Data publicării:
Tiangong-1

Laboratorul spațial Tiangong-1, pus pe orbită de chinezi în 2011, urmează să cadă pe Terra, dezagregându-se în atmosferă. Este o procedură normală pentru un modul spațial aflat la sfârșitul duratei sale de viață pentru care a fost programat. Numai că Beijingul a recunoscut că a pierdut controlul satelitului și nu mai spune un cuvânt în plus! 

Laboratorul spațial chinez Tiangong-1 este în afara controlului și va cădea pe Pământ. Este aproape tot ce se știe despre acest mecanism lansat în spațiu în septembrie 2011 și ieșit din uz în 2016. Așa cum se întâmplă de obicei, China împărtășește foarte puține informații despre programele sale spațiale. 

În urmă cu câteva zile, ONU i-a cerut informații suplimentare despre traiectoria pe care o urmează Tiangong-1 (care, între timp, deja a fost înlocuit de Tiangong-2). Majoritatea sateliților și mecanismelor spațiale abandonate sfârșesc prin a se dezagrega atunci când intră în atmosfera Pământului și există posibilitatea ca fragmente din acestea să cadă pe sol.

În primul rând, mărimea laboratorului chinez este cea care lasă loc îngrijorării. În raport cu micii sateliți care avansează prin cădere liberă și apoi dispar arzând în atmosferă, cele 8,5 tone ale lui Tiangong-1 ies din limitele obișnuitului. În general, oamenii de știință pot stabili o zonă de aterizare aproximativă. Oceanul Pacific este exemplul cel mai cunoscut de „cimitir” pentru o bună parte din rămășițele spațiale. Numai că odată cu pierderea controlului asupra Tiangong-1, nu se mai poate face nicio previziune.

Pentru chinezi, e în joc credibilitatea

„Potrivit calculelor și analizelor noastre, cea mai mare parte a laboratorului spațial se va distruge în timpul căderii”, asigura recent Wu Ping, șeful Biroului de Inginerie Spațială al Chinei.

„În principiu, totul se consumă în atmosferă”, confirmă Patrick Michel, astrofizician la Centrul național de cercetare științifică al Franței, care, pe de altă parte, recunoaște că înșiși colegii săi chinezi au foarte puține informații pe această temă. Unii specialiști sunt de părere că fie și în cazul în care ar cădea pe sol fragmente de mai multe zeci de kilograme, nu ar fi chiar un lucru neobișnuit. Există precedente.

În orice caz. pagubele, materiale sau umane, n-ar fi importante. În fiecare zi cad pe Terra rămășite din spațiu fără a alarma autoritățile, spune un alt cercetător francez. 

În ciuda zgârceniei de comunicare, afacerea nu este considerată chiar un fleac de către China. Programul spațial chinez este o prioritate pentru președintele Xi Jinping. Plasarea pe orbită a laboratoarelor Tiangong-1 și Tiangong-2 nu reprezintă decât o primă etapă din instalarea unei imense stații spațiale „made in China”.

Lansat în cursă pentru a prinde din urmă Statele Unite, Europa sau chiar Rusia în domeniul spațial, președintele Xi Jinping ține să afișeze o credibilitate neștirbită în fața rivalilor săi. Tiangong-1 este primul laborator spațial construit în întregime de China, iar Beijingul speră să lanseze în câțiva ani o structură comparabilă cu Stația Spațială Internațională.

(sursa: Ouest-France)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri