Gruparea teroristă Stat Islamic a pierdut 87% din teritoriul cucerit în 2014

Data actualizării: Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: GettyImages

Gruparea Stat Islamic (SI) a pierdut aproape 90% din teritoriile pe care le-a cucerit în 2014 în Irak și Siria, a anunțat marți coaliția internațională antijihadistă condusă de Statele Unite, informează Agerpres.

Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
FOTO: Gulliver /Getty Images

Acest anunț al coaliției, care a efectuat mii de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor și a trimis consilieri speciali pe lângă forțele locale angajate în Irak și Siria, marchează împlinirea a trei ani de la crearea ei și intervine în ziua când SI a fost izgonit din fostul său bastion în Siria, Raqqa.

„Eforturile comune ale coaliției și forțelor sale partenere au permis recucerirea a peste 93.790 km pătrați de teritoriu — mai mult de 87% din teritoriul cucerit de Daesh în 2014”, a anunțat coaliția într-un comunicat, folosind acronimul arab pentru SI. „Între 3.000 și 7.000 de teroriști (din SI) continuă să lupte în Irak și Siria”, se mai arată în text.

Coaliția, formată în 2014 la inițiativa fostului președinte american Barack Obama, declară că a oferit programe de instrucție pentru aproape 120.000 de combatanți în Irak și mai mult de 12.000 în Siria.

„SI pierde la toate nivelurile. Am devastat rețelele lor și am eliminat lideri de la toate nivelurile”, a afirmat pe contul său de Twitter purtătorul de cuvânt al coaliției, colonelul Ryan Dillon. „Partenerii noștri au eliberat peste 6,5 milioane de persoane”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri