„Statul Islamic” ameninţă că-l va „detrona” pe Vladimir Putin

Data publicării:
vladimir putin kremlin ru

O solicitare de „restrângere a accesului” la această înregistrare video, care conţine „ameninţări cu acţiuni teroriste şi declanşarea unui război în Caucazul de Nord” a fost trimisă Agenţiei ruseşti pentru supravegherea presei (Roskomnadzor), a precizat parchetul într-un comunicat.

O anchetă pentru proferarea unei ameninţări cu săvârşirea unor acţiuni teroriste şi îndemnuri la încălcarea integrităţii teritoriale a Rusiei ar purea, de asemenea, să fie deschisă, potrivit aceleiaşi surse, scrie Mediafax.

Jihadişti din cadrul SI au difuzat marţi pe YouTube o înregistrare video în care apare un avion de război furnizat, afirmă ei, de către Rusia regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Este un mesaj pentru tine, Vladimir Putin. Aceste avioane, pe care tu i le trimiţi lui Bashar, le vom trimite la tine acasă, cu voia lui Allah", afirmă unul dintre jihadişti în această înregistrare în arabă şi subtitrată în rusă.

Moscova este principalul aliat al Damascului, căruia-i furnizează armament.

Şi vom elibera Cecenia şi tot Caucazul, cu voia lui Allah. Tronul tău (...) este ameninţat şi se va prăbuşi atunci când vom veni la tine”, a adăugat militantul SI.

După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţe federale ruseşti şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat în mod treptat şi s-a extins tot mai mult în afara frontierelor acestei mici republici, transformându-se la mijlocul anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot Caucazul de Nord.

Statul Islamic”, care a proclamat un califat în regiuni vaste cucerite în ultimele luni în Irak şi Siria, a revendicat decapitarea a doi jurnalişti americani, James Foley şi Steven Sotloff.

Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu asasinarea unui al treilea ostatic, un britanic identificat drept David Cawthorne Haines.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri