Statul Islamic ameninţă că urmează o nouă decapitare: un jurnalist britanic răpit în noiembrie 2012

Data publicării:
John Cantlie


Îmbrăcat în uniformă portocalie, uniforma ostaticilor deţinuţi de terorişti, jurnalistul britanic se prezintă şi precizează pentru ce publicaţii lucra. Apoi, John Cantlie explică de ce a ajuns în mâinile Statului Islamic. 

„Am fost abandonat de către guvernul meu, iar soarta mea se află în mâinile Statului Islamic, nu am nimic de pierdut. Poate voi trăi sau poate voi muri”, a spus John Cantlie. 

Jurnalistul britanic acuză Statele Unite şi Marea Britanie că nu fac eforturi pentru a-şi salva cetăţenii. 

„Guvernele britanic şi american au crezut că pot proceda diferit de alte ţări europene. Ele au negociat cu Statul Islamic şi şi-au adus oamenii acasă, în timp ce britanicii şi americanii au fost lăsaţi în urmă. Este foarte alarmant să vezi unde duc toate acestea şi pare că istoria se repetă”, a adăugat John Cantlie. 

Statul Islamic pare de neoprit, pe zi ce trece mişcarea teroristă câştigă teren în faţa forţelor irakiene şi kurde care sunt depăşite de situaţie. 

Analiştii militari spun că Statul Islamic rezistă loviturilor aeriene şi asaltului forţelor armate kurde şi irakiene pentru că are o structură foarte bine organizată. Mişcarea îşi construieşte structuri de conducere în toate teritoriile pe care le cucereşte. Ultimele analize arată că Statul Islamic a trecut de la a fi o forţa pur militară la construierea unui sistem care poate asigura serviciile de bază, precum alimentarea cu gaz şi hrană pentru noii săi cetăţeni. 

Şi, pe măsură ce Statul Islamic prinde putere, ţările occidentale simt că pericolul la adresa securităţii lor este tot mai mare. De altfel, mişcarea islamistă a instigat la atentate teroriste pe teritoriul Statelor Unite. 

"Puteţi căuta soldaţi, găsiţi oraşele lor, fotografiile lor, puteţi căuta adresele în Pagini Aurii (...) apoi vă faceţi apariţia şi îi măcelăriţi", a îndemnat liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. 

Mişcarea teroristă pare că şi-a găsit deja adepţi în Australia. Oficialii de la Canberra au anunţat că au dejucat un complot terorist al Statului Islamic care prevedea decapitarea unei persoane în public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri