EXCLUSIV. Strategia lui Trump pentru Europa, o enigmă

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 19: (L to R) President-elect Donald Trump welcomes retired United States Marine Corps general James Mattis (not pictured) before their meeting at Trump International Golf Club, November 19, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Oficialii americani de la Pentagon vorbesc pentru Digi24 despre angajamentul Statelor Unite în Europa după ce Barack Obama îşi va încheia mandatul la Casa Albă. Preşedintele ales, Donald Trump, nu a avut până acum o poziţie clară legată de rolul pe care America îl va avea pe bătrânul continent. Actualii şefi de la Pentagon spun că au început deja întâlnirile cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales.

Adjunctul pentru Europa al secretarului american al Apărării spune că Marea Neagră ar trebui să fie una dintre pricipalele priorităţi ale Statelor Unite.

James Townsend, adjunct al secretarului american al Apărării: „Trebuie să arătăm Rusiei şi oricui altcuiva că Statelor Unite le pasă şi de această parte a Europei. Vom lucra cu armatele acelor state ca să le întărim pentru ca Marea Neagră să nu fie văzută ca un lac rusesc. Marea Neagră trebuie să fie un loc pe care să-l poţi tranzita fără să te simţi sub presiune. Aşa a fost până la momentul Crimeea”.

Oficialul de la Pentagon a lăudat România pentru implicarea în formarea brigăzii multinaţionale NATO coordonată de la Bucureşti.

James Townsend, adjunct al secretarului american al Apărării: „Modul în care România a coordonat crearea brigăzii multinaţionale este important pentru a arăta Rusiei că nu suntem îngrijoraţi doar de zona de nord, de la Marea Baltică, dar suntem îngrijoraţi şi de stabilitatea în zona Mării Negre”. România conduce acest proiect.

Experţii militari de la Washington spun că discuţiile din următoarea perioadă se vor axa pe sumele pe care ţările europene le investesc în apărare. Doar patru ţări alocă cele două procente din buget stabilite de NATO.

Paul Gebhard, expert militar, Atlantic Council: „2% este pragul minim, nu maxim. În foarte multe ţări este considerat pragul maxim. Am auzit de la foarte mulţi: noi am ajuns la doi la sută, nu ne mai deranjaţi. O să fie o abordare diferită. Noi, Statele Unite, am investit deja 20 de miliarde în Europa şi apărăm ţări care cheltuie 1,5- 1,7 procente din buget. Asta nu o să mai fie o poveste credibilă pe viitor”.

Experţii cred că preşedintele ales Donald Trump ar putea continua proiectele din Europa dacă ţările din NATO îşi vor îndeplini angajamentele financiare.

Frank Kramer, expert militar, Atlantic Council: „Cea mai interesantă întrebare este dacă are un concept clar în cap. Foarte mulţi oameni au speculat din cauza discuţiilor generate de declaraţiile cu privire la alocarea procentului de 2%. Nu ştiu răspunsul ca să fiu sincer. Şi-a schimbat declaraţiile la final. Ţinând cont de alegerea generalului Mattis ca secretar al Apărării, un om pe care îl cunosc personal, cred că va exista continuitate”.

America a investit 3,4 miliarde de dolari pentru trimiterea în Europa a unei brigăzi mecanizate. 4000 de militari şi 2000 de echipamente au plecat din Fortul Carson spre Germania. De acolo, trupele vor ajunge în Polonia, România şi Ţările Baltice.

(Sursa: Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri