Stratfor: Rusia construieşte o bază în Siria

Data publicării:
GettyImages-52067448-1

„Imaginile din satelit cu aeroportul din Latakia confirmă rapoartele privind zborurile militare ruseşti spre Siria, acolo unde, din informaţiile de până acum, ruşii şi-ar face o bază de operaţiuni. Imaginile din satelit, surprinse pe 4 septembrie, arată un centru de control al traficului recent construit. În apropiere, o porţiune proaspăt asfaltată, de-a lungul unor structuri care par a fi containere şi despre care se crede că sunt unităţi militare mobile. Pe aeroport, lucrările de construcţie sunt în derulare. Sunt vizibile de-a lungul întregii piste de est, care pare a fi refăcută pentru a permite aterizarea unor aeronave de transport de mare capacitate", scriu analiştii Stratfor.

„Întăririle de pe aeroport demonstrează că Moscova se pregăteşte să trimită mijloace aeriene în Siria, dacă nu cumva a şi făcut acest lucru. Ca să-şi susţină prezenţa din străinătate, Moscova trebuie să pună la punct o puternică structură logistică şi are oameni în zonă care să o apere. Rusia îşi propune să facă un pod aerian, cu tot ce presupune acesta. Prezenţa în Siria a unor mijloace aeriene staţionare ruseşti, precum avioane de luptă şi elicoptere de atac, reprezintă o escaladare clară a implicării Moscovei în Siria. În trecut, se limitase la transferul de echipament, părţi disparate şi armament pentru guvernul sirian şi sprijin pentru serviciile de informaţii", potrivit Stratfor.com.

Prezenţa trupelor rusești în Siria este o tentativă de susţinere a guvernului preşedintelui Bashar Al Assad sau un mijloc de presiune pe durata unor negocieri delicate, în vederea obţinerii unei soluţii politice. În oricare dintre variante, va fi din ce în ce mai greu pentru ruşi să evite o misiune detestabilă”, comentează analiştii de la Stratfor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri