Studiu. Veniturile grupării jihadiste Stat Islamic au scăzut cu 30% față de anul trecut

Data publicării:
GettyImages-terorist stat islamic 1

FOTO: Gulliver/GettyImages

„În martie 2016, veniturile lunare ale Stat Islamic au scăzut la 56 de milioane de dolari”, a declarat Ludovico Carlino, analist șef la IHS Jane's, institut specializat care publică în mod regulat rapoarte cu privire la teritoriile aflate sub controlul Stat Islamic.

„La mijlocul anului 2015, totalul veniturilor lunare ale Stat Islamic se ridica la circa 80 de milioane de dolari (71 milioane de euro)”, precizează analistul, potrivit Agerpres.

Un raport al IHS Jane's, care se bazează pe informații preluate din mass-media sociale și din surse prezente în Siria și Irak, afirmă de asemenea că producția petrolieră în zonele aflate sub controlul SI a scăzut de la 33.000 la 21.000 de barili pe zi.

Aceste pierderi au de asemenea legătură cu loviturile aeriene lansate de Rusia și coaliția condusă de SUA.

Aproximativ jumătate din veniturile SI provin din impozitări și din confiscarea de afaceri și de bunuri, potrivit raportului. Petrolul reprezintă 43% din acest total, restul provenind din traficul de droguri, vânzarea de energie electrică și din donații, potrivit raportului.

Potrivit IHS Jane's, Stat Islamic a pierdut circa 22% din teritoriul său în ultimele 15 luni și nu a mai putut să-și impună legea decât unui număr de 6 milioane de persoane, față de 9 milioane înainte. Astfel, veniturile sale fiscale s-au diminuat.

„Stat Islamic și-a crescut în prezent impozitele la serviciile de bază și caută noi modalități de a obține bani de la populație”, afirmă cercetătorul.

Potrivit IHS, grupul radical a introdus de asemenea amenzi pentru cei care nu răspund în mod corespunzător la întrebările cu privire la Coran, precum și posibilitatea ca persoanele să plătească în numerar pentru a evita pedeapsa corporală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri