SUA amenință cu răspuns militar dacă Rusia continuă să încalce Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune

Data publicării:
sua steag statele unite drapel - GettyImages - 1 oct 15-1

 

 Foto: Gulliver/Getty Images

Oficialul american a menționat, însă, că SUA nu a luat încă o decizie privind implementarea unor asemenea opțiuni, dar va face acest lucru după ce se va consulta cu aliații NATO, inclusiv cu România. El a precizat că Washingtonul ia în considerare și „potențiale măsuri economice” pentru a impune Rusiei să revină la respectarea tratatului.

Nu vrem să intrăm într-un ciclu de acțiune și reacțiune cu Rusia, dar, în același timp, nu vom sta pe margine dacă Rusia continuă să încalce acest tratat foarte important”, a declarat Rose, în cadrul unei dezbateri organizate la Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, poziția SUA este că Tratatul INF a servit intereselor strategice ale Statelor Unite, Rusiei și ale aliaților din NATO timp de peste 25 de ani, de aceea el trebuie păstrat pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.

„Obiectivul nostru este să folosim diplomația pentru a face Rusia să revină la respectarea tratatului, dar, dacă nu fac acest lucru, vom recurge la acțiunile necesare pentru a ne asigura că nu obțin niciun beneficiu militar din încălcarea sa”, a adăugat Frank Rose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri