SUA anunţă o nouă abordare în problema Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (1)

Şeful diplomaţiei americane a constatat joi eşecul eforturilor diplomatice depuse în ultimii 20 de ani în faţa ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord şi a îndemnat la adoptarea unei ”noi abordări”, relatează AFP, preluat de News.ro.

test racheta coreea de nord, kim jong un_kcna (1)

Într-o vizită în Japonia, prima etapă a unui turneu în Asia consacrat recentei crize nord-coreene, Rex Tillerson a îndemnat totodată Beijingul - unde se duce sâmbătă - să exercite presiuni mai mari asupra aliatului său nord-coreean.

”Eu cred că este important să recunoaştem că eforturile politice şi diplomatice din ultimii 20 de ani cu scopul de a determina Coreea de Nord să se dezarmeze nuclear au eşuat”, a declarat noul secretar de Stat american.

Phenianul a tras pe 6 martie o salvă de rachete balistice, din care trei au ajuns în mare în apropiere de arhipelagul nipon. Nordul se ambiţionează să pună la punct o rachetă intercontinentală balistică (ICBM) capabilă să ducă un focos nuclear până pe continentul american. Preşedintele american Donald Trump a promis că acest lucru nu se va întâmpla.

”În faţa acestei ameninţări, care nu încetează să crească, este clar că este necesară o nouă abordare”, a declarat Tillerson într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida.

Secretarul de Stat a reafirmat că Statele Unite vor continua să coopereze strâns cu Japonia şi Coreea de Sud - unde este aşteptat vineri -, în vederea contracarării provocărilor regimului de la Pehnian.

Însă el a întins o mână poporului nord-coreean. ”Coreea de Nord şi poporul ei nu trebuie să se teamă de Statele Unite şi de vecinii lor”, a insistat el.

”Nou nivel al ameninţării”

Tillerson a îndemnat totodată Beijingul să extercite presiuni mai mari asupra aliatului său nord-coreean, în contextul în care China este ultima ţară care are suficientă influenţă asupra Coreei de Nord, ce a sfidat o serie de sacţiuni care i-au fost impuse sub egida ONU.

”Noi credem că ei (chinezii) au un rol foarte important de jucat”, a spus el. ”Vom discuta cu China despre alte măsuri pe care ar trebui să le întreprindă”.

”Trebuie să îndemnăm China, împreună cu Statele Unite, să joace un rol constructiv”, a subliniat ministrul japonez al Afacerilor Externe. El a reiterat declaraţiile japoneze potrivit cărora ”acţiunile provocatoare” ale Phenianului au ”atins se pare un nou nivel al ameninţării”.

Beijingul împărtăşeşte îngrijorările Washingtonului cu privire la încercările de construire a unui arsenal nuclear ale regimului stalinist izolat, însă este mult mai măsurat în reacţiile cu privire la programul balistic al acestuia.

Guvernul chinez s-a arătat reticent să suţină orice acţiune care ar putea să destabilizeze regimul lui Kim Jong-un şi se arată în mod public mai îngrijorat faţă de decizia Washingtonului de a desfăşura în Coreea de Sud scutul american antirachetă THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense). Acest gest a provocat furia Chinei, în pofida faptului că Washingtonul a dat asigurări că este vorba despre o armă ”defensivă”.

În cursul întâlnirii dintre Tillerson şi Kishida s-a descutat despre o ordine de zi a unor reuniuni de tip ”2+2” între reprezentanţii diplomaţiilor şi Apărării din Japonia şi Statele Unite, a declarat Kishida. ”Ne-am pus de acord să accelerăm calendarul, cu scopul de a le orgniza cât mai rapid posibil”, a precizat el.

Rex Tillerson, care a sosit miercuri la Tokyo, a fost primit deja de premierul Shinzo Abe.

Şeful diplomaţiei americane se va afla vineri la Seul, un oraş care se găseşte în raza de acţiune a bateriilor lansatoarelor de rachete ale Coreei de Nord. El va fi primit de preşedintee interimar Hwang Kyo-ahn şi se va întâlni cu ministrul de Externe Yun Byung-se, după care va pleca, sâmbătă, al Beijing.

Acesta este botezul focului în diplomaţia de criză al lui Tillerson, în urma unor scurte vizite la Bonn şi în Mexic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri