SUA: Au fost publicate aproape 8.000 de pagini cu e-mailurile trimise de fostul secretar de stat Hillary Clinton

Data publicării:
hillary clinton GettyImages-492827574

 

Hillary Clinton ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES  

Dezvăluirea conținutului acestor e-mailuri vine după ce judecătorul federal Rudolph Contreras a decis ca Departamentul de Stat al SUA să divulge lunar, dar nu mai târziu de luna ianuarie a anului 2016, e-mailurile trimise de Clinton, după ce s-a aflat că ea a folosit o adresă de mail privată pentru chestiuni de interes național atunci când făcea parte din guvern.

"Acesta este cel mai mare număr de e-mailuri publicat până acum. Volumul informațiilor publicate astăzi (luni) depășește plafonul stabilit de tribunal care a cerut să se facă publice 66% din e-mailurile lui Clinton până pe 30 noiembrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat din SUA, Elizabeth Trudeau, în conferința de presă zilnică.

Acesta este al șaptelea calup de e-mailuri făcute publice și mai rămân de publicat încă două calupuri — unul prevăzut pentru decembrie și altul pentru ianuarie — obiectivul fiind de a duce la îndeplinire decizia judecătorească pentru ca cele 55.000 de pagini de e-mailuri trimise de Clinton să devină publice înainte de 29 ianuarie 2016.

E-mailurile date publicității luni au fost trimise de Hillary Clinton între 2012 și 2013, cu toate că printre ele se regăsesc și mesaje trimise în anii 2009, 2010 și 2011, a explicat Trudeau. Printre e-mailuri, există mesaje despre Primăvara Arabă, conflictul arabo-israelian și acordarea unei vize de intrare în SUA pentru Mariela Castro, fiica liderului cubanez Raul Castro.

Într-un e-mail datat 18 mai 2012, Victoria Nuland, actuala adjunctă a secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, i-a trimis lui Clinton și unor consilieri întrebările pe care ziariștii i le adresaseră în legătură cu acordarea vizei pentru Mariela Castro în timpul conferinței de presă zilnice de la Departamentul de Stat al SUA.

Iese în evidență și un schimb de mesaje între Hillary Clinton și Madeleine Albright, cea care a fost secretar de stat al SUA în timpul președinției lui Bill Clinton (1993-2001), cu privire la ministrul de externe al Spaniei, José Manuel García-Margallo. În respectivul e-mail, Albright i-l recomandă lui Clinton pe recent numitul la acea vreme ministru de externe al Spaniei în numele Anei Palacio, fost vicepreședinte al Băncii Mondiale și fost ministru de externe al Spaniei din partea Partidului Popular, formațiune din care face parte și García-Margallo.

"Ana Palacio, fost ministru de externe și o bună prietenă, ar vrea să-ți spun că el (García-Margallo) va fi un coleg util, spre deosebire de predecesoarea sa", scrie Albright în mesajul său, referindu-se, cel mai probabil, la socialista Trinidad Jiménez, care a deținut portofoliul înainte de García-Margallo. "El este devotat atlantismului și susținător al NATO. Totodată, vrea să fie util în America Latină, îndeosebi în țările mai dificile", îi explică Albright lui Clinton, care urma să-l cunoască pe García-Margallo la Munchen, în Germania.

Totuși, o mare parte dintre e-mailurile difuzate luni oferă detalii mai degrabă de ordin personal, cum ar fi alegerea de către Hillary Clinton a unor ochelari cu ramă neagră sau căutarea unor tutoriale despre cum să-ți faci "un coc retro, cu împletitură coadă de pește".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri