SUA sunt „pregătite să intervină în forță” în Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un
Liderul nord coreean, Kim Jong Un. Foto: KCNA

Ambasadoarea Statelor Unite pe lângă Naţiunile Unite, Nikki Haley, a declarat miercuri noaptea că americanii sunt pregătiţi să recurgă la forţă, dacă aceasta este necesară pentru a pune capăt programului nuclear şi de rachete balistice dezvoltat de către regimul de la Phenian, relatează Reuters, citat de News.ro.

kim jong un
FOTO: KCNA

Aceasta a menţionat că americanii preferă o acţiune diplomatică globală împotriva regimului nord-coreean, care a provocat puterile lumii, după ce a testat la începutul săptămânii o rachetă balistică ce ar putea să lovească Alaska.

Ambasadoarea Haly a declarat la o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU că acţiunile regimului nord-coreean ”închid repede orice posibilitate pentru o soluţie diplomatică”, iar americanii sunt pregătiţi să-şi apere ţara, precum şi aliaţii din regiune, în special Coreea de Sud şi Japonia.

”Una dintre capacităţile noastre este reprezentată de forţa militară. Suntem pregătiți să folosim această forţă dacă trebuie, dar preferăm să nu fim nevoiţi să mergem în această direcţie”, a completat ambasadoarea Statelor Unite.

De asemenea, aceasta a cerut Chinei să facă mai multe pentru a ţine în frâu acţiunile regimului de la Phenian.

Şeful Pentagonului, James Mattis, a subliniat ”angajamentul ferm” al americanilor pentru apărarea Japoniei şi pentru extinderea ”forţei de descurajare cu o întreagă gamă de capabilităţi din SUA”.

Angajamentul faţă de ministrul japonez al Apărării, Tomomi Inada, a avut loc în urma unei convorbiri telefonice, în care cei doi politicieni au discutat despre ultimul test al regimului de la Phenian.

Regimul nord-coreean a lansat marţi dimineaţă cu succes o rachetă balistică intercontinentală, despre care analiştii cred că are puterea de a lovi Alaska şi Hawaii.

De asemenea, nord-coreenii ameninţă că respectiva rachetă ar putea să transporte o focoasă nucleară. Acest test este considerat o provocare directă la adresa preşedintelui Donald Trump, care a promis că va pune capăt posibilităţii ca regimul nord-coreean să lovească SUA.

Însă, politica sa vizavi de regimul nord-coreean a constat în insistenţe repetate la adresa Chinei.

Haley a explicat că americanii vor propune sancţiuni internaţionale împotriva regimului nord-coreean şi a avertizat că ”vom merge pe propria noastră cale”, dacă o asemenea acţiune nu este sprijinită de Rusia şi China.

”Comunitatea internaţională poate să taie principalele surse de valută grea pentru regimul nord-coreean. Noi putem să limităm fluxul de petrol pentru armata lor şi prgramele lor de înarmare. Noi putem să mărim restricţiile aeriene şi maritime. Noi putem să-i tragem la răspundere pe oficialii de rang înalt ai regimului de la Phenian”, a declarat Haley.

Diplomaţii susţin că Beijingul nu implementează în mod complet sancţiunile internaţionale existente în acest moment împotriva regimului nord-coreean şi guvernanţii chinezi s-au opus unor măsuri mai dure împotriva Phenianului.

Printre aceste măsuri mai dure s-ar putea număra un embargo pe ţiţei, o interdicţie generală pentru linia aeriană nord-coreeană şi pentru muncitorii invitaţi, precum şi sancţiuni împotriva băncilor şi firmelor chineze care au afaceri în Coreea de Nord.

”O mare parte din sarcina implementării acestor sancţiuni depinde de China”.

Statele Unite ar putea să ia o serie de acţiuni unilaterale şi să sancţioneze mai multe companii chineze, care sunt implicate în economia regimului dictatorial al familiei Kim.

Ambasadorul Chinei pe lângă Naţiunile Unite, Liu Jieyi, a declarat că ultimul test reprezintă o ”încălcare flagrantă” a rezoluţiei ONU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri