SUA spionează telefoanele mobile din avion pentru a-i depista pe infractori. Cum funcţionează "dirtboxes"

Data publicării:
avion

 

Potrivit ziarului, US Marshals Service operează avioane de mici dimensiuni, de pe cinci aeroporturi importante din Statele Unite, care transportă nişte dispozitive care imită semnalele emise de releele de telefonie mobilă. Înşelate în acest mod, telefoanele mobile se conectează la dispozitiv şi împărtăşesc fără acord informaţii ca numere de identificare unice şi date de localizare, scrie cotidianul. Aceste dispozitive sunt cunoscute sub numele de "dirtbox", care provine de la acronimul Digital Recovery Technology Inc., filiala Boeing care le-ar fabrica.

The Wall Street Journal, care citează surse anonime apropiate programului, scrie că aceste avioane ar survola ţara în mod regulat cu scopul de a colecta datele a zeci de mii de telefoane mobile. Ar fi vizată majoritatea populaţiei americane. Potrivit WSJ, Departamentul american al Justiţiei a refuzat să comenteze, limitându-se să spună că agenţiile din subordinea sa respectă legislaţia cu privire la tot ceea ce înseamnă supraveghere şi spionaj.

Aceste programe ar fi permis dezvăluirea localizării unor telefoane mobile legate de infractori şi suspecţi în comiterea unor crime, potrivit publicaţiei. Telefoanele mobile sunt programate să se conecteze la releul care se află cel mai aproape.

Aceste dispozitive, "dirtboxes", pot asigura automat telefoanele mobile că reprezintă cel mai bun releu posibil, culeg date şi apoi transmit conexiunea adevăratelor relee. Este vorba despre o tehnică care poate să fie folosită de către hackeri. Christopher Soghoian, însărcinat cu domeniul tehnologiei la Uniunea Americană pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU), a catalogat acest program drept "de neiertat".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri