SUA vor sesiza ONU în legătură cu testarea a trei rachete balistice de către Coreea de Nord

Data publicării:
racheta coreea2



Testul încalcă rezoluţiile adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite în acest sens şi ar putea duce la impunerea de noi sancţiuni.

Coreea de Nord a lansat marţi dimineaţă trei rachete balistice care au zburat între 500 şi 600 de kilometri, în mare, în largul coastei de est a ţării, a anunţat armata de la Seul, evocând cel mai recent act de provocare din partea statului izolat.

Armata americană a anunţat că a detectat lansarea a ceea ce par a fi două rachete Scud şi una Rodong – o rachetă construită în Coreea de Nord, pe baza tehnologiei sovietice.

Acestea au fost lansate din vestul ţării, din regiunea Hwangju, între orele locale 5.45 şi 6.40 (luni, 23.45 – marţi 1.40 ora României).

“Rachetele balistice au zburat între 500 şi 600 de kilometri, ceea ce reprezintă o distanţă suficient de lungă pentru a lovi tot teritoriul Coreei de Sud, inclusiv Busan”, a precizat armata sud-coreeană într-un comunicat.

Busan este un port din sudul ţării.

Coreea de Nord a lansat ambele tipuri de rachete de multe ori în ultimii ani, ceea ce sugerează că, spre deosebire de lansările recente ce au fost interpretate drept o tentativă a Nordului de a-şi îmbunătăţi capacitatea balistică, exerciţiile de marţi au fost doar o dovadă de forţă.

În ultimele luni Nordul a revendicat o serie de progrese tehnice către ceea ce pare să fie obiectivul ultim al programului său nuclear, şi anume crearea unui rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabilă să poarte un focos nueclear până pe continentul american.

Între ele, Phenianul a citat miniaturizarea cu succes a unei încărcături nucleare, punerea la punct a unui focos nuclear care poate suporta reintrarea în atmosferă după un zbor balistic şi construirea unui motor de rachetă cu combustibil solid.

Nordul a anunţat totodată că a testat cu succes un motor de ICBM care i-ar asigura capacitatea de a efectua o lovitură militară nucleară asupra continentului american.

Specialiştii străini au primit aceste anunţuri cu cel mai mare scepticism, dar au fost de acord cu privire la faptul că aceste programe înregistrează progrese importante.

Consiliul de Securitate al ONU, care interzice Coreei de Nord orice program nuclear, dar şi balistic, a reacţionat faţă de ultimul test nuclear adoptând sancţiunile cele mai dure impuse vreodată Phenianului.

sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri