„Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!”: Aplicația pe care o folosesc tot mai mulţi politicieni spanioli

Data publicării:
download 1

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale din Spania, Gutiérrez Iglesias (PP, conservator), primarul localităţii Brunete, lângă Madrid, şi-a dus campania la „următoarea frontieră”- aplicaţia WhatsApp, scrie Mediafax.

A trecut cam o lună de când mi-am dat numărul de telefon fiecărui locuitor” al orăşelului de aproximativ 10.000 de oameni, al cărui primar este din 2011, a declarat el, adăugând că, după Twitter, Facebook şi LinkedIn, WhatsApp - o aplicaţie pentru smartphone prin care utilizatori pot trimite mesaje contactelor din agendă - este un fel de „ultima frontieră”, apreciază el.

De când a lansat campania „Sună-mă sau scrie-mi pe telefon!”, primarul îşi verifică aplicaţia pe telefon la fiecare oră, răspunzând imediat celor mai multe mesaje - pe care le primeşte de la prima oră şi până după miezul nopţii.

Gutiérrez Iglesias este doar unul dintre numeroşii politicieni spanioli care au recurs la WhatsApp, înaintea alegerilor considerate cruciale din acest an, în încercarea de a atrage alegători, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează de asemenea cazurile lui Rubén Juan Serna la Murcia şi Ramón Marcos la Madrid, ambii membri ai Uniunii Progres şi Democraţie (UPyD, centru), dar şi pe cel al orăşelului Boadilla del Monte, de la periferia Madridului, ai cărui locuitori sunt invitaţi să completeze online un formular pentru a discuta pe "WhatsApp cu primarul".

Iniţial, afirmă Iglesias, era îngrijorat că poate primi apeluri abuzive, însă cei mai mulţi locuitori îi pun întrebări „uşoare”, de exemplu despre costul închirierii unui teren de tenis în centrul de recreere al orăşelului sau să semnaleze probleme referitoare la copaci sau pavede.

De asemenea, unii locuitori l-au criticat pentru faptul că este vizat de o procedură judiciară, în urma acuzaţii potrivit cărora ar fi încercat să mituiască un consilier din opoziţie să se alăture PP, minoritar în Executivul local. „Am primit nişte mesaje critice. Dar de asta suntem aici - să ascultăm poporul”, declară el.

Singurul inconvenient, în opinia sa, este amestecarea vieţii personale şi profesionale. „Viaţa personală îţi este redusă la zero”, a spus el, adăugând că "asta face parte din fişa postului".

Politicienii au recurs la WhatsApp din „necesitate", este de părere Antoni Gutiérrez-Rubí, un consultant în comunicare, în contextul în care aplicaţia a fost instalată pe aproximativ 99% dintre telefoanele din Spania în ultimii patru ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri