Surplus de petrol din cauza iernii blânde. Experți: prețul va scădea în continuare

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15-1

Iarna ar fi trebuit să stimuleze consumul de petrol. Dar temperaturile ridicate au dat peste cap calculele marilor producători. Cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie arată că, pe lângă vremea prea caldă, şi unii factori economici au dus la surplusul de petrol de pe piaţă.

„Această acumulare uriaşă de stocuri de petrol pe care am văzut-o în 2015 nu dă semne de scădere nici în prima jumătate a anului 2016 şi, aşa cum arată cel mai recent raport al nostru, ne temem că stocurile vor continua să crească şi în a doua jumătate a acestui an. Atenuarea creşterii economice a Chinei şi problemele cu care se confruntă alte ţări au dus la o frânare a evoluţiei cererii de petrol începând cu sfârşitul anului 2015”, spune Neil Atkinson, director al diviziei de petrol a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Preţul petrolului s-a prăbuşit în ultimul an şi jumătate. A coborât vertiginos de la 115 dolari pe baril în iunie 2014 la mai puţin de 30 în prezent. Iar experţii anticipează că va continua să scadă şi ar putea ajunge până la 23 de dolari în următoarele luni, în contextul reintrării pe piaţă a Iranului, recent eliberat de povara sancţiunilor economice. Pentru a contracara concurenţa rivalului regional, Arabia Saudită a lansat oferte pentru unii dintre principalii săi clienţi.

„Saudiţii oferă reduceri la livrările de petrol către Europa încercând astfel să ofere preţuri mai bune pentru produsele lor în comparaţie cu viitoarele oferte ale Iranului”, spune Branko Terzic, analist economic.

Înaintea introducerii sancţiunilor, în 2012, Europa era una dintre cele mai mari pieţe de desfacere pentru petrolul iranian, cu o cotă de 20% din exporturile republicii islamice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri