Sute de migranţi sunt blocaţi în oraşul Como din nordul Italiei

Data actualizării: Data publicării:
migranti

Sute de imigranţi veniţi din Africa sunt blocaţi, de câteva săptămâni, în nordul Italiei. Au încercat să treacă în Elveţia, dar de fiecare dată au fost întorşi din drum de poliţia de frontieră din ţara vecină. Cum n-au unde să plece în altă parte, şi-au găsit adăpost pe malul lacului Como, una dintre destinaţiile turistice preferate de oamenii bogaţi şi faimoşi. O echipă a BBC a mers în tabăra ivită peste noapte să vadă în ce condiţii trăiesc cei care au fugit de sărăcie şi război.

Opulenţa este la ea acasă pe malul lacului Como. Castele şi vile de milioane de euro se ridică semeţe în mijlocul uneia dintre cele mai pitoreşti zone ale Italiei, un loc în care îşi fac vacanţele actori de la Hollywood sau oameni de afaceri cu bogaţi şi influenţi. Oraşul cu acelaşi nume a devenit, în ulrtima vreme, însă, un loc al contrastelor. La umbra caselor opulente au răsărit corturi şi adăposturi improvizate, iar la câţiva paşi de restaurantele de lux migranţii trăiesc din ajutoarele primite de la diverse asociaţii de binefacere. Pentru ei, Como este doar o oprire pe lungul drum spre vest. Ar fi vrut să ajungă în Elveţia, la Chiasso, dar, deocamdată orice tentativă de a-şi continua călătoria s-a soldat cu un eşec.

„Am încercat de două ori. De două sau de trei ori. De fiecare dată m-au trimis înapoi în Italia. Nu ştiu ce se întâmplă, dar nu mai pot sta aici, să dorm afară,” povestește un migrant din Guineea.

„Acest parc aflat în apropierea gării a devenit, pe timpul verii, o tabără de refugiaţi. Sute de oameni dorm aici în fiecare noapte,” spune Paul Adams, corespondent BBC.

De teamă să nu piardă un eventual tren spre vest, migranţii au ajuns să doarmă pe treptele gării. Dar nici cei care reuşesc să treacă graniţa în Elveţia nu au garanţia că pot tranzita ţara. Spre exemplu, două treimi dintre cei care au ajuns la Chiasso în luna iulie au fost trimişi înapoi în Italia. Autorităţile din Como au decis ca din luna septembrie să deschidă o tabără temporară pe locul unui parcări unde vor fi instalate 50 de locuinţe care vor putea adăposti aproximativ 300 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri