Țara cu cele mai multe asasinate după Siria

Data publicării:
asasinate

Mexicul a fost în 2016, după Siria, țara unde au avut loc cel mai mare număr de asasinate, în special din cauza cartelurilor drogurilor, a anunțat marți, la Londra, Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), potrivit Agerpres.

Omuciderile intenționate în 2016 în Mexic au făcut 23.000 de victime”, a anunțat Antonio Sampaio, expert IISS, în timp ce în Siria, țară unde războiul civil face ravagii de șase ani, s-au înregistrat 60.000 de asasinate.

Se întâmplă foarte rar ca violența criminală să atingă nivelul unui conflict armat. Însă este ceea ce se întâmplă în triunghiul de nord al Americii Centrale (Honduras, Guatemala și Salvador, cu 16.000 de omucideri) și în special în Mexic”, a adăugat el.

Deși în cele trei țări din America Centrală a fost înregistrată o reducere a numărului de crime, nu este cazul și în Mexic, care a cunoscut o înmulțire cu 11% a asasinatelor între 2015 și 2016.

Conform IISS, aceste violențe au apărut în urma deciziei din decembrie 2006 a președintelui mexican Felipe Calderon de a declara război traficului de droguri.„Conflictul care a urmat a adus dezastru în Mexic: 105.000 persoane au fost ucise între această dată (decembrie 2006) și noiembrie 2012”, a afirmat Sampaio.

Înmulțirea violențelor între 2015 și 2016 s-a datorat unei curse a înarmării între carteluri, „obiectivul acestor bande criminale fiind de a-și afirma autonomia asupra unor teritorii urbane cu activități ilicite precum traficul de cocaină, producția de heroină și, în fiecare zi tot mai mult, de laboratoare de droguri sintetice”, a explicat el.

În opinia sa, aceasta se adaugă la un context „de slăbiciune instituțională și de corupție răspândită care a infestat statul mexican”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri