Țara în care cuvântul „erou” te bagă la închisoare

Data publicării:
hero ccn turk2

Autorităţile turce sunt în căutarea persoanelor care poartă tricouri cu inscripţia „erou”, întrucât cred că aceste tricouri au legătură cu mişcarea clericului islamist Fethullah Gulen şi cu puciul eşuat împotriva regimului Erdogan, transmite BBC, citat de News.ro.

hero ccn turk2
Foto: Captură CNNTurk

În ultimele zece zile, poliţiştii au reţinut aproape 30 de persoane doar pentru că purtau tricoruri cu inscripţia ”HERO”.

Unii mergeau la examen, alţii erau în campusuri universitare... Aproape oricine purta un asemenea tricou a fost luat la rost de către poliţişti”, au relatat jurnaliştii CNNTurk. De asemenea, jurnaliştii au dezvăluit că aceste arestări continuă în Turcia.

Se pare că arestările au început după ce Gokhan Guclu, un fost soldat acuzat de participare la puciul eşuat din 15 iulie 2016, a apărut în faţa instanţei cu un tricou inscripţionat ”HERO”.

Autorităţile turce au aruncat vina pe mişcarea clericului Fethullah Gulen pentru orchestrarea loviturii de stat eşuate împotriva regimului preşedintelui Erdogan.

Mişcarea Gulenistă este considerată o organizaţie teroristă de către autorităţile turce, care cred că aceste tricouri reprezintă un semn de sprijin pentru gulenişti şi pentru lovitura de stat eşuată din 2016.

hero ccn turk
Foto: Captură CNNTurk

Însă, un ziar proguvernamental a sugerat că, în limba turcă, cuvântul ”hero” ar putea să fie un acronim pentru fraza ”să fie binecuvântat iubitul cleric”, adică Fethullah Gulen.

De asemenea, acest tricou a fost retras de pe piaţă de un popular lanţ de magazine, care-l vindea pentru 15 lire turceşti, aproximativ 3,65 de euro, înainte de izbucnirea controversei în Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri