Țara în care oamenii se sinucid din cauza excesului de muncă

Data actualizării: Data publicării:
muncitori constructii 2

Șantierul marelui stadion olimpic din Tokyo ce va găzdui Jocurile Olimpice din vara anului 2020 a fost îndoliat de sinuciderea unui lucrător în vârstă de 23 de ani, împins la acest gest, potrivit familiei sale, de orele suplimentare excesive, transmite vineri AFP.

Tânărul muncitor în construcții, care a fost angajat pe șantier în decembrie, acumulase 200 de ore suplimentare în luna care a precedat descoperirea corpului său, în aprilie, a declarat vineri pentru AFP avocatul familiei, Hiroshi Kawahito.

Părinții lui au depus săptămâna trecută o cerere de despăgubire. Ei au cerut, de asemenea, guvernului ca pierderea fiului lor să fie recunoscută ca fiind caz de „karoshi”, adică moarte provocată de excesul de muncă. În arhipelag, sute de oameni suferă atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, sau se sinucid.

Japonia construiește în marș forțat principalul stadion ce va găzdui cel mai mare eveniment sportiv din lume, după erori care au întârziat construcția, al cărei proiect a avut prețul inițial umflat la două miliarde de dolari.

Kawahito a descris termenele de lucru „extrem de strânse” pe șantier, unde lucrătorii sunt supuși unei presiuni puternice. Avocatul a precizat că tânărul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a dispărut în luna martie, lăsând un bilet în care a spus că „și-a atins limitele fizice și mentale”.

„Am fost îngrijorați când am văzut cât de puțin dormea”, au declarat părinții lui într-o declarație, adăugând că tânărul se trezea la 04:30 dimineața și se întorcea acasă la miezul nopții. „Nu vrem ca alte persoane să moară de surmenaj ca fiul nostru”, au spus ei.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020 s-au declarat „întristați” de veste și s-au angajat să depună eforturi pentru a se asigura că un astfel de eveniment tragic nu se va mai întâmpla.

În decembrie, patronul celei mai mari agenții de publicitate japoneze, Dentsu, a demisionat în urma sinuciderii unei tinere angajate care efectua cu regularitate peste 100 de ore suplimentare pe lună. Moartea tinerei Matsuri Takahashi a făcut mult vâlvă în Japonia, determinând guvernul să elaboreze un proiect de lege pentru limitarea orelor suplimentare la cel mult 100 de ore pe lună, un număr încă mult prea mare potrivit criticilor săi.

Durata legală a muncii este în Japonia de 40 de ore pe săptămână, completată cu un plafon teoretic de 45 de ore suplimentare pe lună, care este spulberat atunci când există un acord al companiei, scrie AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri