Tea Party ar putea deveni al treilea partid din SUA

Data publicării:
teaparty

Deşi deţine majoritatea în ambele camere ale Congresului Statelor Unite, Partidul Republican este slăbit de conflictele interne între membrii săi moderaţi şi cei radicali, reuniţi în mişcarea Tea Party.

Iar cele mai mari probleme sunt în Camera Reprezentanţilor, al cărei preşedinte, republicanul John Boehner, a fost nevoit să apeleze de curând la bunăvoinţa rivalilor democraţi pentru adoptarea proiectului de lege privind finanţarea Departamentului de Siguranţă Naţională.

Deşi sunt colegi de partid cu John Boehner, congresmenii din mişcarea Tea Party au refuzat să voteze legea, deoarece aceasta nu avea o secţiune pe care o doreau ei. Şi anume una care să anuleze ordinul prin care Barack Obama a scăpat de riscul deportării câteva milioane de imigranţi aflaţi în Statele Unite fără documentaţia necesară.

Potrivit Associated Press, faptul că facţiunea Tea Party a ajuns să afecteze majoritatea propriului partid ar putea fi un semn că această mişcare din interiorul republicanilor ar urma să devină un partid de sine stătător, cred analiştii politici.

În Camera Reprezenanţilor, liderul Tea Party este Tim Huelskamp. Este membru al comisiei pentru micii întreprinzători, însă proiectele sale de lege s-au concentrat pe alte probleme. De exemplu, a încercat să introducă un amendament în Constituţie prin care căsătoria să fie considerată doar comuniunea între un bărbat şi o femeie. Un alt proiect de lege se referea la conştiinţa preoţilor militari.

Tim Huelskamp este un ultraconservator, ca toţi membrii Tea Party. Mişcarea şi-a luat numele de la revolta din portul Boston din 1773, când navele cu ceai ale britanicilor au fost scufundate. Tea Party promite să apere valorile vechii Americi. Este o viziune populistă care a reuşit să prindă la o parte semnificativă din publicul american, mai ales în anii de criză.

În acest moment, Tea Party are suficientă putere cât să blocheze legi, însă e greu de spus dacă anvergura acestei facţiuni poate creşte mai mult de atât. Chiar dacă Tea Party ar deveni oficial o grupare politică de sine stătătoare, Partidul Republican ar rămâne în continuare unul foarte mare şi nu ar pierde foarte mult teren în faţa Partidului Democrat.

Asta în vreme ce Tea Party ar fi partidul cel mai mare dintre partidele mici printre care se mai numără şi Partidul Verde sau Partidul Libertarian, care consideră că Statele Unite nu au nevoie de o administraţie centrală şi nici de un sistem monetar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri