Telefoane ascultate fără mandat. În unele țări, abonații Vodafone sunt monitorizaţi de serviciile secrete

Data publicării:
barbat vorbeste la telefon

Cei de la Vodafone spun ca în șase țări au fost obligați să le ofere serviciilor secrete acces neîngrădit la rețea. În unele sedii ale Vodafone, serviciile secrete au încăperi speciale în care își depozitează echipamentele de interceptare legate la antenele și aparatele companiei.

Însă compania nu poate spune care sunt cele șase țări, căci ar încălca direct sau indirect legislația din mai multe state, inclusiv din România. Aici, operatorii nu au voie să precizeze dacă lucrează sau nu cu serviciile secrete. Publicarea oricărui detaliu despre interceptări este ilegală. Această interdicție există și în alte țări, precum Ungaria sau Turcia.

Citați de ziarul britanic The Guardian, activiștii pentru protecția dreptului la intimitate spun că în cele șase țări despre care vorbește Vodafone se desfășoară cel mai rău scenariu imaginabil. Serviciile secrete de acolo pot asculta telefonul oricărui abonat la orice oră din zi și din noapte, iar compania nu poate face nimic ca să oprească această supraveghere.

Însă asta nu înseamnă că în celelalte 23 de țări în care Vodafone are operațiuni serviciile secrete nu ascultă telefoane. Însă, în unele țări, interceptările nu pot fi făcute fără un mandat. În Italia, de exemplu, serviciile secrete au emis peste 600.000 de mandate pentru interceptarea abonaților Vodafone. Este una dintre țările cu cel mai mare nivel de supraveghere, căci autoritațile încearcă să urmărească fiecare pas al grupărilor mafiote. În Spania, unde autoritățile au monitorizat potențiali teroriști islamiști și basci, Vodafone a primit peste 24.000 de mandate pentru conținut.

Însă în unele cazuri operatorii de telefonie mobilă nici măcar nu otiu ca serviciile secrete sunt conectate la rețelele lor. Căci serviciile secrete se leagă la rețea cu forța și în secret.

Cei de la Vodafone au cerut ca toate cele 29 de țări în care operează să renunțe la interceptările secrete sau fără mandat și să ceară acordul companiei pentru fiecare telefon interceptat. Sau măcar să anunțe compania de existența ascultării telefoanelor.

Dezvăluirile Vodafone vin după scandalul interceptărilor din Statele Unite, unde serviciul secret NSA a colectat cantități uriașe de date de la operatorii de telefonie mobilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri