Telegondola, soluţia la traficul din Mexic

Data publicării:
telegondola

 

În Mexico City, una dintre cele mai aglomerate capitale ale lumii, s-a găsit soluţia la traficul infernal. În loc să se deplaseze cu metroul sau cu autobuzul, locuitorii metropolei călătoresc pe deasupra oraşului. Mai precis cu telegondolele, datorită cărora nu mai stau cu orele în trafic.

Din cartierul San Andre până în Santa Clara sunt cinci kilometri, iar în mod normal această distanţă e parcursă într-o oră şi jumătate. Datorită sistemului de telegondole, acest timp se reduce enorm.

Victor Jasso, inginer: „Oamenii care locuiesc pe deal, în San Andreas, fac o oră şi jumătate până jos. E o nebunie! Datorită acestui sistem, timpul se reduce la 22 de minute.”

Sistemul de telegondole a fost lansat anul trecut, iar mulţi locuitori ai capitalei mexicane sunt încântaţi de el. Asta cu atât mai mult cu cât deserveşte o zonă rău-famată, cu mulţi infractori.

Localnic: “De multe ori, (hoţii, n.red.) ne jefuiesc în autobuze. Până acum, nu am auzit să se întâmple aşa ceva în acest mijloc de transport.”

Localnic: “E mult mai comod pentru copii, până acum ne îngrămădeam în autobuze.”

A durat doi ani până când proiectul a prins viaţă, iar costurile s-au ridicat la 85 de milioane de dolari. A meritat din plin, spun mulţi mexicani, în timp ce alţii cred că soluţia nu e chiar atât de profitabilă.

Julio Davila, expert în dezvoltare urbană: „Acest sistem traversează oraşul fără să fie nevoie de multe intervenţii pentru a-l construi, dar transportă un număr limitat de pasageri, cam 3.000 - 4.000 pe oră, mult mai puţin decât metroul.”

Sunt lucruri care nu-l descurajează, totuşi, pe cel care a creat acest sistem.

Victor Jasso, inginer: „Acest sistem schimbă modul în care oamenii percep lucrurile. Cred că ei se mândresc acum cu faptul că pleacă din San Andreas, locul în care e telegondola.”

Mexico City are peste 20 de milioane de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri