Telegraph: Grecii retrag 3.000 de euro/secundă

Data publicării:
cum vad grecii criza financiara GETTY

Cât timp va mai avea statul grec bani pentru a plăti salariile şi pensiile? Este o întrebare care planează asupra Greciei, şi care va persista dacă nici după referendum executivul elen şi creditorii internaţionali nu vor ajunge la un acord.

Un bancher grec a declarat pentru The Telegraph că în Grecia se retrag 3.000 de euro pe secundă, ceea ce ar lăsa băncile fără resurse. Este o chestiune de ore, aproximativ 80, estimează bancherii greci.

Că situaţia nu este deloc bună în Grecia se vede şi prin faptul că Guvernul a fost nevoit să deschidă 1.000 de sucursale bancare pentru pensionarii care nu dispun de carduri. Suma pe care o pot scoate este limitată la 120 de euro pe zi. Oamenii au format cozi impresionante la sucursalele bancare. Trei bănci au anunţat că vor servi clienţii în ordine alfabetică. Au avut loc şi busculade, după ce pensionarii s-au împins ca să poată intra în posesia bonurilor de ordine. Unii bătrâni chiar au leşinat la cozi din cauza căldurii.

Pentru a evita prăbuşirea sistemului bancar, guvernul a decis limitarea retragerilor de capital. Drept urmare, grecii de rând pot scoate 60 de euro pe zi, iar pensionarii 120.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri