Tensiune între Atena și Bruxelles, cu o zi înainte de Referendum. Yanis Varoufakis îi acuză pe creditori de „terorism” 

Data publicării:
GRECIA NU REFERENDUM - GettyImages-478990348-1

Oficialul de la Atena a negat informaţiile din Financial Times, potrivit cărora băncile vor lua 30% din depozitele de peste opt mii de euro, pentru a se salva de la faliment.

Scenariul ar putea deveni realitate, de vreme ce un raport FMI arată că Grecia nu poate supravieţui dacă nu i se şterge o bună parte din datorii şi dacă nu primeşte un ajutor de 50 de miliarde de euro. Sunt suficiente motive de îngrijorare şi pentru români. Suntem pe locul trei în topul străinilor stabiliţi în Grecia.

Varoufakis îi acuză pe creditori de „terorism” și de „umilirea” grecilor

Ministrul elen de finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat sâmbătă creditorii internaționali ai țării sale de „terorism” și de intenția de a-i „umili pe greci”, cu o zi înaintea referendumului prin care aceștia se vor pronunța asupra ultimelor propuneri de acord ale instituțiilor creditoare, transmite AFP.

Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism”, a acuzat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo. „De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism”, a susținut ministrul elen, referindu-se la politica dusă de creditori Atenei — Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europană și Uniunea Europeană.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, băncile din Grecia se vor redeschide și va exista un acord cu creditorii, a dat asigurări Varoufakis. „Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin și absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, așa încât vom ajunge la un acord”, a insistat el.

El a reiterat că, în cazul victoriei lui „DA” va demisiona, dar a acuzat că „ceea ce vor Bruxelles și troica este ca „da” să câștige pentru a-i putea umili astfel pe greci”.

Cred că în toată Europa este nevoie de partide ca Syriza și Podemos, partide în același timp critice față de sistem, dar și pro-europene și democrate. Cei care ne detestă vor să ne facă să trecem drept antieuropeni, dar nu, nu este adevărat, nu suntem așa”, a mai spus Yanis Varoufakis în interviul pentru El Mundo.

Citiți și:
Lichiditățile din Grecia, pe cale de dispariție în trei zile - surse
FMI: Guvernul de la Atena, vinovat pentru situația în care a ajuns Grecia
CORESPONDENȚĂ DE LA ATENA. Grecii de rând, în așteptarea referendumului: „Nu poţi plăti toate greşelile în cinci ani”
ANALIZĂ. Datoria Greciei, imposibil de plătit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri