Tensiuni Arabia Saudită - Iran | Efectele economice

Data publicării:
arabia1

Reexaminarea comerţului cu arme nu este o formă de sancţiune la adresa Arabiei Saudite, a precizat Berlinul. Ministerul economiei a mai oprit livrări de tancuri şi arme de asalt către Riad şi ar putea să nu mai acorde licenţe de export pe viitor. „Trebuie să vedem dacă nu este cazul să evaluăm mai critic armamentul defensiv”, a spus ministrul german al economiei.

În 2014, Germania anunţase mai multă precauţie în exporturile de arme către regiuni instabile de pe glob, aşa cum este Orientul Mijlociu. Ministrul economiei a spus public că vede exporturile de arme mai degrabă ca un instrument de politică externă decât un instrument economic.

În prima jumătate a anului trecut, Germania a exportat arme în valoare de aproape 180 de milioane de euro către Arabia Saudită.

Partidele de opoziţie din camera inferioară a parlamentului au cerut oprirea imediată a exporturilor de arme către Riad, după ce guvernul saudit a executat 47 de persoane, printre care şi un important cleric şiit.

Pe de altă parte, Arabia Saudită a anunţat că după ce a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul va lua şi alte măsuri - suspendarea traficului aerian, întreruperea relaţiilor comerciale şi interzicerea călătoriilor pentru cetăţenii iranieni în Arabia Saudită.

Totuşi, pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi să viziteze Mecca şi Medina, a precizat ministrul de externe saudit pentru Reuters, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca „o ţară normală” în loc de „o revoluţie” şi să respecte normele internaţionale pentru ca relaţiile să fie restabilite.

La rândul lor, Statele Unite au îndemnat Iranul şi Arabia Saudită să depăşească tensiunile şi să coopereze în continuare pentru a găsi o soluţie pentru conflictul din Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri