Tensiuni în Balcani, din cauza refugiaților. Serbia amenință Croația

Data publicării:
Aleksandar Vucici - premier Serbia-GettyImages-458039412 08072015
Foto: Guliver GettyImages

Cozi imense de camioane sunt pe drumurile care leagă Serbia de Croaţia. Acesta este efectul deciziei oficialilor de la Zagreb de a bloca traficul de mărfuri cu ţara vecină. Doar camioanele cu produse perisabile au voie să intre pe teritoriul croat, din Serbia. Acţiunea provocat furie.

„Suntem aici de aproape trei zile şi nimeni nu a venit să ne întrebe dacă ne e foame, sete sau doar să ne aducă ceva”, se plânge un șofer.

Autorităţile de la Zagreb spun că au luat această decizie din motive de securitate naţională, în contextul crizei imigranţilor. Neoficial, încearcă să forţeze Serbia să trimită refugiaţii şi în alte ţări. 

Oficialii de la Belgrad ameninţă cu represalii dacă traficul de marfă nu va fi repornit.

S-a decis ca eu, în calitate de premier, voi discuta cu înalţii oficiali croaţi. Dacă discuţiile eşuează, discuţii la care participăm cu bună credinţă, cu inimă deschisă, am adoptat o listă de măsuri pe care să le aplicăm ca să ne apărăm pe noi şi interesele noastre economice”, a declarat Aleksandar Vucic, premierul Serbiei.

Premierul croat Zoran Milanovici a cerut, marți, Serbiei să reînceapă transporturile de imigranți către Ungaria, dar să le îndrepte deopotrivă și către România, pentru a ușura povara țării sale, sufocată de afluxul a peste 35.000 de refugiați în șase zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri