Tensiuni între Washington şi Moscova, după ce Rusia a bombardat din nou Siria

Data publicării:
GettyImages-490448480

Cu toţii ne dorim o Sirie democratică, unită, seculară. O Sirie care este cămin pentru toate grupurile etnice şi confesionale, ale căror drepturi sunt garantate, însă avem disensiuni în privinţa modului în care putem ajunge acolo”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Statele Unite acuză Rusia că raidurile efectuate în Siria au vizat poziţii ale rebelilor, nicidecum ale Statului Islamic. În replică, oficialii de la Moscova au cerut Washingtonului să prezinte dovezi clare că avioanele ruseşti i-ar fi atacat pe rebeli.

Avem îngrijorări în privinţa naturii şi tipului ţintelor şi trebuie să clarificăm lucrurile în această privinţă. În mod evident trebuie vizat ISIS şi ne-ar îngrijora dacă acest lucru nu s-ar întâmpla”, a spus John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Liderul Opoziţiei din Siria a acuzat însă direct Rusia că a vizat zone civile şi poziţii ale rebelilor care sunt susţinuţi de Statele Unite şi care luptă atât contra forţelor regimului Bashar al-Assad, cât şi împotriva grupării Stat Islamic.

Scopul Rusiei nu este de a lupta contra ISIS, ci de a prelungi viaţa regimului sirian. Cât timp Bashar al-Assad rămâne la putere vor fi şi mai multe crime, o situaţie mai haotică, mai multă instabilitate în regiune”, a spus Khaled Khoja, liderul Coaliţiei Naţionale Siriene.

În plină escaladare a situaţiei în Siria, de la tribuna ONU premierul turc a cerut plecarea lui Bashar al-Assad.

Fiecare minut pe care îl petrece la putere le aduce celor care îl susţin şi mai multă ruşine. Lumea trebuie să ştie că o soluţie diplomatică a acestei crize trebuie să se bazeze pe tranziţia care va duce la o schimbare politică”, a spus Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Rusia nici nu vrea să audă despre răsturnarea regimului de la Damasc. Totuşi, Kremlinul i-a cerut liderului sirian să fie pregătit pentru un compromis.

Raidurile aeriene ale Rusiei în Siria au venit în urma întâlnirii de la New York a preşedinţilor Barack Obama şi Vladimir Putin şi după ce parlamentul de la Moscova a aprobat operaţiuni militare în afara teritoriului rus.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri