Tensiuni la Roszke. Sute de migranți au încercat să rupă cordonul forțelor de ordine

Data publicării:
GettyImages-487232438

Imaginile au fost filmate la Roszke, în imediata apropiere a graniţei cu Serbia. Localitatea a devenit un punct de frontieră extrem de tensionat după ce o tabără de imigranţi din apropiere s-a umplut până la refuz, iar autorităţile maghiare nu ştiu unde să-i ducă pe oameni.

Ei sunt nevoiţi să doarmă sub cerul liber, deşi vremea se răceşte tot mai mult.

„Da, desigur, a fost o noapte friguroasă. Nu am nimic aici, în afară de una sau două pături pentru doi copii. Cea mică are cinci ani, e bolnavă. Ce pot să fac pentru ea? Ne spun să aşteptăm o zi, două, trei... Dar de ce aici? De ce? De ce suntem aici?”, se întreabă un bărbat.

Cei care sunt mai norocoşi şi reuşesc să ajungă în Budapesta au drumul deschis spre Austria şi Germania. Şi asta, cu atât mai mult cu cât voluntarii sunt dispuşi să-i ajute să ajungă la destinaţie.

„Cel mai mare ajutor pe care îl pot aduce astăzi în sprijinul lor este să le cumpăr bilete până la graniţa Ungariei ca să-i ajut să ajungă acolo. Mulţi dintre ei nu au bani ca să-şi cumpere bilete pentru o călătorie până acolo”, spune Reka Kaszas, voluntar.

„Dacă mă întrebaţi, cred că ne descurcăm cu o jumătate de milion de refugiaţi pe an, asta pentru câţiva ani, nu am nicio îndoială. Poate am putea primi şi mai mult. Dar ca să zici, germanii sunt puternici, iar restul Europei să spună că nu e disponibilă. Nu merge aşa”, a spus Sigmar Gabriel, vicecancelarul Germaniei.

Problema refugiaţilor a atins o coardă sensibilă şi în Australia. Mii de oameni au ieşit cu lumânări pe străzile marilor oraşe ca să-şi manifeste sprijinul faţă de imigranţi.

În faţa presiunii opiniei publice, premierul australian Tony Abbott a anunţat că va suplimenta numărul locurilor alocate imigranţilor. Acum pot fi primiţi aproape 14.000 de refugiaţi.

Potrivit ultimelor date făcute publice de ONU, pe insulele greceşti se află în acest moment aproximativ 30.000 de refugiaţi, dintre care 20.000 numai în Lesbos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri