The Washington Post: SUA supraveghează mai ales oameni obişnuiţi

Data publicării:
NSA - captura digi24

Nouă deţinători de conturi electronice din zece "nu sunt ţinte desemnate în prealabil, dar (sunt) prinşi în plasa pe care Agenţia a creat-o pentru altcineva", scrie ziarul în ediţia de sâmbătă, după ce a efectuat o anchetă, timp de patru luni, asupra unor date NSA furnizate de către fostul consultant al Agenţiei, Edward Snowden, potrivit Mediafax.

NSA este autorizată de lege să-i spioneze doar pe străini, în afara teritoriului Statelor Unite, mai puţin în cazul în care primeşte un mandat specific în acest sens.

Aceşti oameni sunt utilizatori de computere şi Internet care locuiesc în Statele Unite sau altundeva.

Studiul acoperă aproximativ 160.000 de e-mailuri şi mesaje instantanee, dar şi 7.900 de documente provenind de la peste 11.000 de conturi online, interceptate în timpul primului mandat al preşedintelui Barack Obama (2009-2012).

Aproape jumătate dintre dosarele supravegheate "includ nume, adrese de e-mail sau alte detalii pe care NSA le citează ca aparţinând unor cetăţeni sau rezidenţi americani".

NSA a mascat sau "minimalizat" peste 65.000 de referinţe pentru a proteja viaţa privată a unor americani, dar The Washington Post a găsit aproape 900 de adrese de e-mail nemascate, care ar putea să fie ale unor cetăţeni americani.

Potrivit ziarului, The National Security Agency a prins în plasa sa documente pe care unii analişti le cataloghează "inutile", privind "poveşti de dragoste şi despărţiri, relaţii sexuale în afara căsătoriei, boli mentale, convertiri politice şi religioase, suferinţe financiare sau speranţe pierdute".

Unele dintre ele oferă totuşi "descoperiri de mare valloare pentru (serviciile de) informaţii" despre, de exemplu, "un proiect nuclear secret în străinătate, înşelăciunile unui pretins aliat, un dezastru militar al unei puteri inamice sau identităţi ale unor hackeri în reţele americane".

Aproape toate ţările, cu excepţia a patru - Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă -, sunt considerate de către NSA ţinte de spionaj valabile, a scris The Washington Post săptămâna trecută.

Parlamentul german a lansat o anchetă asupra unei presupuse spionări a unor cetăţeni şi politicieni germani de către NSA şi partenerii săi.

Edward Snowden, un fost consultant NSA, în vârstă de 31 de ani, a primit azil politic în Rusia, în august 2013, după ce a dezvăluit amploarea programelor americane de supraveghere.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri