TOP FORBES. Cele mai puternice femei din lume

Data publicării:
merkel ziua ei - getty

FOTO: AFP/Mediafax Foto

Este pentru a zecea oară când cancelarul german se află în fruntea acestei liste.

„A câștigat în decembrie 2014 un al treilea mandat de patru ani la conducerea celei mai dinamice economii din Europa, ceea ce o face liderul cel mai longeviv din Uniunea Europeană”, explică revista Forbes care subliniază că Angela Merkel a luptat cu recesiunea națională în timpul crizei economice mondiale și este în centrul eforturilor de a ajuta Grecia să-și relanseze economia.

Doamna de Fier de la Berlin le-a devansat pe Hillary Clinton, candidat la Casa Albă în alegerile din 2016, clasată pe locul al doilea, şi pe Melinda Gates, soţia fondatorului Microsoft.

În 2016, o singură femeie i-ar putea amenința poziția de lider – actuala ocupantă a locului al doilea, menționează Forbes. Hillary Clinton era anul trecut pe poziția a șasea a celor mai puternice 100 de femei din lume, dar anul acesta a urcat pe locul al doilea.

Șefa băncii centrale a Statelor Unite, Janet Yellen, a coborât anul acesta de pe locul al doilea pe locul al patrulea și este urmată de Mary Barra, CEO la General Motors.

Directoarea FMI, Christine Lagarde, a pierdut o poziție în clasament față de anul trecut, situându-se pe locul al șaselea, în timp ce a șaptea este președinta Braziliei, Dilma Rousseff.

Michel Obama ocupă poziția a zecea. Înaintea ei sunt Sheryl Sandberg, director la Facebook, locul al optulea, și Susan Wojcicki, care conduce YouTube, clasată pe locul al nouălea.

În clasamentul Forbes și-au făcut apariția 19 nume noi, între care cântăreața americană Taylor Swift, care, la 25 de ani, devine, totodată, și cea mai tânără persoană de pe această listă. Iar cea mai vârstnică prezenţă în topul celor mai puternice femei din lume este regina Elisabeta a II-a, care ocupă locul 41.

Cele mai puternice 100 femei din lume activează în domeniul tehnologiei, politicii, afacerilor, finanțelor, media, lumea showbiz-ului, a organizațiilor de caritate sau pur și simplu sunt miliardare.

În alcătuirea topului, Forbes a ținut seama de averea lor, de puterea mediatică, de impactul lor și de sfera de influență.

Pe listă se regăsesc opt șefe de stat și 15 miliardare.

Printre femeile care au dispărut anul acesta din lista Forbes se numără cântăreața americană Lady Gaga, lidera opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, și fotomodelul brazilian Gisele Bundchen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri