Traian Băsescu merge la Summitul UE de la Bruxelles. Liderii statelor membre caută soluţii pentru criza din Ucraina

Data publicării:
crimeea 3

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi în sesiune extrordinară la Bruxelles, în încercarea de a găsi o soluţie la criza din Ucraina. La întâlnire participă şi preşedintele Traian Băsescu. Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre ale Uniunii vor dezbate eventuale sancţiuni la adresa Rusiei şi vor pregăti terenul pentru relansarea dialogului între Moscova şi Kiev.

Liderii europeni vor discuta şi cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, atât despre situaţia din ţară, cât şi despre şi un sprijin financiar pentru Ucraina.

Miercuri, Comisia Europeană a anunţat un program de ajutor de 11 miliarde de euro pentru următorii doi ani.

Pe de altă parte, UE a blocat conturile preşedintelui destituit Viktor Ianukovici şi ale altor 17 membri ai fostului regim ucrainean, implicaţi în deturnare de fonduri publice. Printre ei se numără fiul lui Ianukovici, mai mulţi miniştri şi fostul procuror general.

Criza din Ucraina este dezbătută şi de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York. Consultările dintre reprezentanţii celor 15 state membre se desfăşoară cu uşile închise. Este a patra reuniune a Consiliului pe tema Ucrainei în numai o săptămână.

Luni, şedinţa convocată la cererea Moscovei s-a transformat într-un dialog al surzilor. Rusia şi-a susţinut ferm poziţia faţă de situaţia din Ucraina, fără să ţină cont de criticile ţărilor occidentale. Oficialii Consiliului nu au făcut nici o declaraţie în urma acestei reuniuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri