Transnistria exportă mai mult în România decât în Rusia

Data publicării:
granita ucraina-transnistria-mfax

România este una din piețele principale pe care sunt vândute mărfurile din Transnistria. Pe baza datelor statistice de la Tiraspol, Adevărul notează că în România ajung de două ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Rusia - țara care i-a alimentat ani la rând atât economia, cât și proiectul politic separatist.

15% din tot ce vinde regiunea peste granițe este cumpărat de români, în vreme ce în Federația Rusă ajunge doar 8% din total. În România se vând de asemenea de aproape trei ori mai multe mărfuri transnistrene decât în Ucraina, care are o felie de doar 6% din exporturi.

România e a doua cea mai mare piaţă de export pe care o are Transnistria. Prima este Republica Moldova, care oficial înglobează Transnistria, dar nu şi în ochii Tiraspolului. Pe malul drept al Nistrului, aceștia plasează jumătate din totalul exporturilor. Marfa principală pe care o vinde Transnistria străinilor este energia. Regiunea separatistă găzduiește centrala termoelectrică Cuciurgani, cea mai mare din toată Republica Moldova.

Din Uniunea Europeană, România se distanţează clar de celelalte ţări că importator de bunuri şi servicii transnistrene. În top 3 sunt și italienii și germanii, care totuși cumpără de două ori, respectiv de trei ori mai puţine mărfuri transnistrene decât românii. Deși rușii nu cumpără prea mult produse din Transnistria, Transnistria cumpără foarte multe din Rusia. Datele de la Tiraspol arată că aproape 60% din importurile regiunii vin din Federaţia Rusă și doar 7% din restul Moldovei. La fel ca şi cu Moldova, și relaţia comercială cu România merge într-un singur sens. Pe piața românească ajung multe mărfuri transnistrene, dar pe cea transnistreană nu prea ajung mărfuri românești.

Balanţa comercială a regiunii e marcată de dezechilibre. Transnistria a vândut străinilor în prima jumătate a acestui an mărfuri în valoare de 288 de milioane de dolari, dar a cumpărat de la ei de 616 milioane. Practic, exporturile sunt mai puţin de jumătate din valoarea importurilor. Comerţul exterior al regiunii s-a prăbuşit cu putere în ultima perioadă.

În primul semestru al anului, importurile au scăzut cu un sfert iar exporturile cu o cincime. 37% din tot ce vând transnistrenii peste graniţă e energie e de altfel singurul punct care a consemnat creșteri. Au încasat cu aproape un sfert mai mulţi bani din vânzarea de energie faţă de anul trecut, însă în rest, metalele, alimentele şi materiile prime s-au prăbuşit. Scăderea exporturilor însă poate fi în realitate mult mai mare decât apare în statistici.

Transnistria era până de curând un culoar uriaș de contrabandă, însă autorităţile de la Kiev fac eforturi uriaşe pentru a-şi securiza graniţa cu regiunea. Tiraspolul acuză atât Ucraina, cât şi Kievul că sufocă economic Transnistria. Potrivit Deutsche Welle, într-o întâlnire cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, şeful grupării separatiste de la Tiraspol s-a plâns că regiunea se va confrunta cu un deficit acut de alimente și a cerut ajutor. Însă după anexarea Crimeei, Transnistria pare să fi fost eliminată din priorităţile Moscovei. Jurnaliștii moldoveni au remarcat cum în ultima perioadă investitorii ruși au început să plece, fabricile se închid, iar perfuziile financiare de la Moscova se usucă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri