Transnistria intră în atenția Rusiei. Guvernul de la Moscova va ține o ședință specială și se va consulta cu Putin

Data publicării:
41d46588928bfad3b8b7

FOTO: Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusiei

Chișinăul nu se gândeşte aproape deloc la Transnistria și toate acțiunile lor arată că Transnistria, de fapt, nu mai este pământul Moldovei”, a declarat prim-vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anunțat că situația Transnistriei va fi discutată joi, într-o ședință specială a guvernului rus, urmată de consultări cu președintele Vladimir Putin.

Guvernul Rusiei va organiza la data de 20 martie o reuniune în legătură cu blocada instituită de Ucraina la froniera cu Transnistria, a declarat viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, citat de ITAR-TASS. Viceprim-ministrul rus a anunţat că această problemă va fi discutată într-o şedinţă specială, iar apoi va fi examinată împreună cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

„Frontiera dintre Ucraina şi Transnistria a fost închisă de astăzi tuturor bărbaţilor de 18-65 ani care deţin cetățenie rusă. Acest lucru, de fapt, este o încălcare gravă a statutului Ucrainei ca un participant în procesul de negocieri (negocierile în format 5 plus 2 pentru Transnistria – n.r. ), ca un garant de consolidare a păcii. La ce se gândeşte Ucraina?", s-a întrebat Rogozin, arătând că această măsură va duce la izolarea a 200.000 de cetățeni ruși și altor 70.000 de ucraineni.

Zilele trecute, serviciul pentru paza frontierei de stat din Ucraina a lansat o operațiune la granița cu Transnistria, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul țării a unor eventuali provocatori.

„Cu siguranţă, în guvern, la 20 martie, vom organiza o întâlnire cu toate ministerele și agențiile și cu conducerea transnistreană pentru ca cei din Transnistria să simtă prezența susţinerii din partea Guvernului rus, cu privire la aspectele legate de cum să supraviețuiască blocadei economice", a declarat Rogozin.

„Situația este mai complicată în cazul semnării Acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană. Chișinăul nu se gândeşte aproape deloc la Transnistria și toate acțiunile lor arată că Transnistria, de fapt, nu mai este pământul Moldovei. Ne vom baza pe aceste fapte şi vom trage propriile concluzii", a conchis Rogozin.

Jurnalistul Luca Niculescu, realizatorul emisiunii „Imparțial”, a comentat declarația lui Rogozin: „Este surprinzător și nu prea. Declarația este făcută de Dmitri Rogozin, omul care face declarațiile cele mai belicoase. Ne amintim de declarațiile pe care le-a făcut la adresa României. Încearcă să își atingă două obiective prin această declarație: să atingă și Kievul și Chișinăul. Transnistria este o zonă nerecunoscută de nimeni și, evident, există diferite controale la frontiera ucraineană și la frontiera de facto dintre Moldova și Transnistria”.

La două zile după referendumul din Crimeea, şeful parlamentului din Transnistria a cerut Dumei de la Moscova iniţierea unui document care să permită republicii separatiste alipirea la Rusia.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri