Trei cetățeni bulgari și unul afgan, arestați în cazul camionului cu 71 de imigranți morți

Data publicării:
refugiati morti in camion austria captura presa austria 27 august 2015


ACTUALIZARE 19.15. Pentru a ajunge la reţeaua de trafic de persoane, autorităţile austriece şi cele ungare trebuie să se lămurească mai întâi cu privire la proprietarii camionului. O misiune extrem de dificilă în condiţiile în care vehiculul a fost obiectul mai multor tranzacţii în ultimii doi ani.

El ar fi făcut parte iniţial din flota unei companii slovace, specializată în procesarea cărnii de pui, şi membră a unui grup agroalimentar aflat în proprietatea vicepremierului Cehiei. Camionul ar fi fost vândut, alături de alte 19 vehicule, între 2013 şi 2014, unor cumpărători din Slovacia, iar mai departe a ajuns în posesia unei firme de transport din Ungaria, fără ca logoul iniţial să fie schimbat vreodată.

Anul acesta, firma cu sediul la Budapesta a fost preluată de un cetăţean ucrainean. Capitala Ungariei a fost punctul de plecare pentru camionul morţii, descoperit o zi mai târziu, în Austria, abandonat pe banda de urgenţă a unei autostrăzi în apropiere de Parndorf.



Actualizare 16:10. A fost prins și cel de-al patrulea membru al rețelei, un bărbat de origine afgană, relatează Dan Codre, din Austria. Poliția maghiară a făcut acest anunț. De asemenea, unul dintre cei trei bulgari are origini libaneze.


Actualizare 15:10. Identitatea celei de-a patra persoane din rețeaua ce ar avea legătură cu camionul abandonat pe autostradă cu 71 de oameni în el a fost stabilit, relatează Dan Codre, corespondent Digi24 în Austria.

Dacă din cele patru mandate europene, trei au fost puse în aplicare în cazul a trei cetățeni bulgari, despre a patra persoană s-a speculat că ar fi din Ungaria, pentru că polițiștii au vorbit în conferința de presă despre o rețea formată din bulgari și maghiari.

Însă poliția din Ungaria susține că această a patra persoană din rețea ar fi de origine afgană.

În ceea ce privește informațiile oficiale, momentan nu sunt vești că ar fi implicat vreun cetățean român, așa cum specula presa din Ungaria și cea din Marea Britanie. 

Trupurile neînsufleţite ale imigranţilor au fost duse într-o hală dezafectată din Austria, în apropierea frontierei cu Ungaria, de unde vor ajunge pe mesele medicilor legişti.

Chiar şi membrii echipelor speciale care transportă trupurile refugiaţilor sunt marcaţi.

Gerald Angl, ofiţer de presă Poliţia din Burgenland: „Dacă colegii noştri au nevoie de psiholog pot fi consiliaţi imediat psihologic. Este îngrozitor. Dacă simţiţi acest miros de cadavre de la distanţă vă puteţi imagina cum este într-un spaţiu închis.”

Oficialii austrieci au anunţat că printre corpurile victimelor din camion au descoperit un document de călătorie sirian.

Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din Burgenland: „Trebuie să vă informez că 71 de oameni au murit în acest tragic accident. Între ei sunt 59 de bărbaţi, 8 femei şi 4 copii, inclusiv o fetiţă de doi ani şi trei băieţi cu vârste de 8-9 ani.”

De asemenea, oficialii din Austria au anunţat efectuarea primelor arestări de către colegii lor din Ungaria.

Hans Peter Doskozil: „Trei persoane au fost reţinute în Ungaria, se află în arestul poliţiei din Ungaria. Un cetăţean bulgar cu origini libaneze ar avea legătură cu acest caz. Celelalte două persoane sunt tot de origine bulgară.”

Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne: „Forţele de poliţie au acţionat chiar de la început şi, în numai o zi, a fost posibilă arestarea infractorilor. Dacă suspiciunile sunt confirmate, putem numi acţiunea un mare succes.”

Poliţiştii austrieci au făcut macabra descoperire ieri, pe o autostradă din estul ţării. Cele 71 de victime ar fi fost deja moarte când maşina frigorifică ce venea din Ungaria a intrat în Austria.



Actualizare 12:00. Două furgonete frigorifice au început deja să transporte cadavrele imigranților. În jur de 50 de corpuri neînsuflețite se află în continuare în această hală.

Purtătorul de cuvânt al Poliției din regiunea Burgenland a declarat reporterului Digi24 că în interior condițiile de muncă sunt groaznice. Dan Codre relatează de altfel că din afara clădirii se simte un miros persistent de corpuri aflate în descompunere. Oficialul austriac a adăugat că, în mod sigur, colegii săi vor avea nevoie de consiliere psihologică după această misiune.

Dan Codre relatează că a fost găsit un singur document, mai exact un pașaport sirian. Așadar, o singură persoană a putut să fie identificată. Există speculația că toți cei 71 din camion ar fi sirieni, dar informație nu poate fi confirmată pentru moment.

Până la această oră, polițiștii au confirmat trei arestări în legătură cu acest caz și vorbesc despre o rețea din care ar face parte bulgari și maghiari. Speculația este în acest moment că, dacă cei trei prinși sunt bulgari, atunci a patra persoană care este căutată ar fi de naționalitate ungară. Polițiștii austrieci nu au spus însă în mod direct că a patra persoană este din Ungaria.


Actualizare 12.19. Un reprezentant al poliției din Austria a anunțat că în camionul abandonat se aflau 59 de bărbați, opt femei și patru copii. Minorii aveau vârste între 2 și 9 ani.

Au fost emise patru mandate europene de arestare în acest caz, iar trei dintre cele patru persoane au fost arestate în Ungaria. Cei trei arestați sunt de origine bulgară, iar unul dintre ei avea și acte eliberate de autoritățile din Ungaria. Unul dintre cei trei suspecți ar putea avea legătură cu acest caz, a spus reprezentantul poliției.

„Traficanții de carne vie sunt criminali, nu-i ajută pe refugiați”, a spus și ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner.

Actualizare 11:40. Dan Codre, reporterul Digi24 trimis în Austria, a ajuns la fabrica unde cele 71 de cadavre au fost aduse pentru a fi inspectate. Nicio morgă din zonă nu a putut să primească atâtea corpuri, așa că anchetatorii au găsit această soluție, pentru că halele permit păstrarea unei temperaturi constante.

Mirosul de cadavru este atât de puternic încât, atunci când bate vântul, se împrăștie în jurul halei din Nickelsdorf.

Dan Codre mai relatează că autoritățile ungare au arestat trei bărbați suspectați de trafic de persoane, însă nu se știe deocamdată dacă au legătură cu acest caz.


EXCLUSIV Digi24. FOTO VIDEO Cadavrele refugiaţilor din camion, duse la halele frigorifice ale unei fabrici

Trimisul special Caterina Ledrer a fost în locul unde a fost dus camionul în care s-au descoperit fără viaţă zeci de refugiaţi. Vorbim de halele frigorifice ale unei fabrici din zonă, la graniţa Ungariei cu Austria. 

Anchetatorii au declarat că este vorba despre victime ale traficului de persoane, despre refugiaţi, dar nu au comunicat numărul exact de cadavre. Din primele informaţii, se pare că oamenii s-au asfixiat, dar o concluzie certă va putea fi trasă doar în urma autopsiilor.

Autorităţile au decis aducerea camionului la halele frigorifice respective pentru că nicio morgă din zonă nu avea capacitatea de a stoca un număr atât de mare de cadavre.

De altfel, abia ieri în jurul orei 20.00 a început descărcarea cadavrelor în camerele frigorifice.

Ulterior, corpurile ar putea fi repatriate sau duse la morgă în Austria sau Ungaria.

Vânzătorii de iluzii. Imigrant: „Ne-au cerut 6.000 de euro de persoană, ne-au spus că nimeni nu ne va opri”

Ministerul român de Externe a dezmințit informația că şoferul este român şi a precizat că nici camionul nu este înmatriculat în România.

Din unele surse, șoferul care a condus camionul ar fi fost bulgar.

Camionul avea plăcuţe cu numere provizorii din Ungaria, iar pe remorcă este inscipţionat numele unei firme din Slovacia. Un bărbat a obţinut schimbarea numerelor de înmatriculare în localitatea Kecskemet. 

Camionul în care au fost găsite cadavrele în descompunere a aparţinut în trecut unei companii slovace deţinute de actualul ministru de Finanţe al Cehiei. Într-un comunicat dat publicităţii, compania spune că vehiculul a fost vândut anul trecut, fără a preciza însă cumpărătorul. 

Oficialii ungari bănuiesc că în reţea sunt implicaţi şi cetăţeni maghiari.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei: „Camionul avea plăcuţe de înmatriculare maghiare, deci este posibil să fi traversat Ungaria sau cel puţin o parte dintre traficanţi ar putea fi cetăţeni maghiari”.

În acest moment poliţiştii austrieci şi maghiari cercetează împreună acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri