Trump și Erdogan au discutat telefonic despre „stabilitatea regională”

Data publicării:
President Trump Hosts Turkey's President Erdogan At The White House
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele american, Donald Trump, a evocat sâmbătă cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cooperarea între cele două țări în vederea „creșterii securității regionale”, a anunțat Casa Albă, citată de AFP.

President Trump Hosts Turkey's President Erdogan At The White House
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Trump a subliniat „angajamentul comun al Statelor Unite și al Turciei de colaborare pentru a spori stabilitatea regională”, menționează Președinția americană într-un scurt comunicat, fără alte precizări, relatează Agerpres.

AFP notează că această conversație telefonică a avut loc într-un context de deteriorare a relațiilor dintre Washington și Ankara, în special după decizia americană de a înarma milițiile kurde siriene, pe care Turcia le consideră „teroriste”, pentru a lupta contra grupării Stat Islamic în Siria.

Turcia a cerut de asemenea SUA, în mai multe rânduri, fără succes, extrădarea predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de puciul eșuat din iulie 2016.

Totodată, autoritățile americane au pus sub acuzare mai mulți turci pentru tranzacții financiare ce ar fi încălcat embargoul impus Iranului, printre care și pe Zafer Caglayan, fost ministru al economiei într-un cabinet condus de Erdogan. Președintele turc a denunțat o decizie politică luată contra Turciei.

Șeful statului turc a declarat că se va întâlni, „dacă se va ivi ocazia”, cu omologul său american, cu prilejul Adunării Generale a ONU care începe la 19 septembrie la New York.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri