Turcia acuză agresiunea polițiștilor americani față de bodyguarzii președintelui Erdogan

Data actualizării: Data publicării:
ErdoganBodyguardVOA

Turcia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii din Ankara pentru clarificări. Zilele trecute, bodyguarzii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan au atacat manifestanții pro-kurzi din faţa reşedinţei ambasadorului turc de la Washington, relatează revista Time.

Turcia protestează vehement față de „agresiunea și acțiunile neprofesionale” ale forțelor de ordine americane la adresa bodyguarzilor președintelui Erdogan, în timpul vizitei sale la Washington, săptămâna trecută.

Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara a precizat că ambasadorul american a primit „un protest verbal și în scris” față de acțiunile forțelor de ordine din capitala SUA, arătând că acestea au fost „contrare regulilor și practicilor diplomatice”.

De asemenea, autoritățile turce au cerut celor americane să lanseze o anchetă a acestui „incident diplomatic”. 

Această acţiune are loc după ce autorităţile americane au reţinut în urma încăierării doi bodyguarzi ai ministrului de Externe, Mevlut Cavusoglu, deşi aceştia beneficiau de imunitate diplomatică pe teritoriul Statelor Unite.

Ciocnirile violente din faţa reşedintei ambasadorului turc au avut loc săptămâna trecută după primirea preşedintelui Erdogan la Casa Albă, unde miliardarul Donald Trump l-a lăudat pentru lupta dusă împotriva extremismului islamist din Turcia.

Președintele american nu a vorbit niciun moment despre acuzaţiile aduse împotriva preşedintelui turc, uitând că aceasta conduce un regim autoritar, care se aseamănă din ce în ce mai mult cu o dictatură la porţile Europei.

De altfel, o înregistrare demonstrează că preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a privit de la distanţă pe bodyguarzii săi, în timp ce aceştia îi atacau violent pe protestatarii pro-kurzi din faţa reşedinţei ambasadorului turc de la Washington.

Nouă persoane au ajuns la spital în urma încăierării, iar reprezentanţii departamentului de Stat au condamnat în termeni duri incidentul din faţa reşedinţei ambasadorului turc de la Washington.

Autorităţile americane continuă investigaţia şi au cerut colaborarea turcilor pentru identificarea bodyguarzilor implicaţi în ciocniri, dar nu este clar ce măsuri s-ar putea lua împotriva acestora.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri