Turcia acuză Rusia de o nouă incursiune aeriană

Data publicării:
avioane rusesti

Un avion de luptă rusesc a intat în spațiul aerian al Turciei duminică, a declarat un oficial din Ministerul turc de Externe. Sâmbătă, două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turcești interceptaseră un avion rusesc de luptă care intrase în spațiul aerian al Turciei deasupra provinciei din sud, Hatay, aflată la granița cu Siria, și l-au obligat să se retragă.

Turcia, membră a NATO, are a doua cea mai mare armată a Alianței. Statele Unite și aliații lor din NATO au denunțat incursiunea de sâmbătă a Rusiei, iar Ankara a amenințat că va răspunde dacă va fi provocată din nou, deschizând perspectiva unei confruntări directe între inamici din perioada Războiului Rece, notează Reuters, preluată de Agerpres.

 „NATO rămâne ferm angajată în asigurarea securităţii Turciei. Acţiunile Rusiei nu contribuie la stabilitatea şi securitatea regiunii. Cer Rusiei să respecte pe deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite escaladarea tensiunilor cu Alianţa”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De la Moscova, a venit și o explicație pentru incidentul de sâmbătă - pilotul rus a făcut o greşeală, din cauza vremii nefavorabile. Nu întâmplător, poate, la buletinul meteo prezentat la televiziunea rusă de stat se prezintă și vremea din Siria, cu mențiunea că e perfectă pentru bombardamente.

Ne-au spus că respectă graniţele Turciei şi că acest lucru nu se va mai repeta. Regulile Turciei se aplică tuturor avioanelor fie ele siriene, ruseşti sau ale altei ţări. Forţele armate turce au ordine foarte clare”, a declarat premierul turc, Ahmet Davutoglu.

În caz contrar, Turcia a anunţat că va recurge inclusiv la forţa militară.

Între timp, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a discutat la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European pe tema situaţiei din Siria şi a crizei refugiaţilor.

Uniunea Europeană este gata să analizeze toate problemele cu Turcia, aşa că am discutat şi despre o posibilă zonă-tampon în Siria. Soluţia (n. red: crizei din Siria) nu poate veni cât timp Rusia este aliată cu preşedintele Assad şi bombardează poziţiile forţelor legitime ale opoziţiei”, a declarat președintele Donald Tusk.

Vă reamintesc încă o dată că rădăcina crizei refugiaţilor este războiul care are loc în Siria şi acţiunile statelor care sponsorizează terorismul. Dacă vrem să soluţionăm criza refugiaţilor sunt trei lucruri pe care trebuie să le facem. Primul este să ne ocupăm de antrenare şi echipare. Al doilea să declarăm o zonă sigură care să fie protejată de terorism. Şi al treilea să impunem o zonă de interdicţie aeriană”, a explicat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Rusia se opune unei zone de interdicţie aeriană în nordul Siriei, pe motiv că o astfel de decizie ar încălca suveranitatea acestei ţări.

Moscova, care continuă raidurile în Siria, s-a arătat însă mai deschisă în privinţa unei colaborări cu Statele Unite privind bombardamentele. Asta după ce administraţia americană a acuzat Rusia că atacă poziţii ale rebelilor sirieni care vor îndepărtarea de la putere a lui Bashar al Assad.

Ei vorbesc despre Armata pentru Eliberarea Siriei, dar până acum este o structură fantomă. L-am rugat pe John Kerry să ne dea informaţii despre locul unde se află Armata pentru Eliberarea Siriei. Cine o conduce? Dacă este o structură reală, cu dotări reale, un grup înarmat al opoziţiei patriotice format din sirieni, atunci suntem gata să stabilim contacte cu ei”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Preşedintele sirian vede intervenţia Rusiei drept o binecuvântare.

Această alianţă trebuie să reuşească, în caz contrar, întreaga regiune va fi distrusă, nu doar una sau două ţări, nu avem nicio îndoială”, a declarat Bashar al-Assad într-un interviu la o televiziune iraniană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri