Turcia ameninţă Uniunea Europeană

Data publicării:
12 ERDOGAN

Erdogan a spus că fondurile promise Turciei de către Uniunea Europeană în cadrul acordului încheiat pe 18 martie - 6 miliarde de euro - nu au fost deocamdată deblocate. „În cazul în care nu se obține niciun rezultat în legătură cu vizele, atunci nicio decizie, nicio lege în cadrul aplicării acordului de readmisie nu va ieși din Parlamentul Republicii Turce”, a declarat liderul turc.

Acordul dintre UE și Ankara prevede retrimiterea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia după data de 20 martie și care nu a făcut cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

În schimb, UE se angajează, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis, să accepte un altul, în limita a 72.000 de persoane.

Turcia s-a angajat şi să facă toate demersurile pentru a opri un număr cât mai mare de imigranţi să plece către Uniunea Europeană. Urma să primească 6 miliarde de euro pentru susţinerea taberelor de refugiaţi şi întărirea graniţelor.

În schimb, Ankara a cerut liberalizarea regimului vizelor şi reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană blocate de 10 ani.

În urmă cu două săptămâni, Parlamentul European a anunțat că nu va lua în discuție propunerea de liberalizare a vizelor până când Ankara nu își va modifica legislația antiteroristă.

Președintele turc a reacționat vehement şi a declarat că ţara sa nu va primi instrucțiuni de la Europa. El a spus că țările europene reprezintă un refugiu pentru aripile politice ale unor grupări teroriste și a estimat că UE este cea care trebuie să-și modifice legile antiteroriste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri