TURCIA | Convorbirile pe WhatsApp între puciști, date publicităţii

Data publicării:
turcia armata GettyImages-576538862

Conversaţiile purtate de pucişti pe WhatsApp au început să se precipite în momentul în care oamenii au început să iasă pe străzi la îndemnul lui Recep Erdogan. A fost momentul în care organizatorii loviturii de stat au dat ordin să se tragă asupra populaţiei.

Lt. Col. Muzaffer Duzenli: "Repet. Transmit. Deschideţi focul pentru a dispersa mulţimea. "

Col. Muslum Kaya: "Camarazi, deschideţi focul!"

Col. Uzay Sahin: "Nu îi lăsaţi să se apropie. Deschideţi focul!"

Executanţilor li s-a poruncit să elimine pe oricine stă în calea lor. Ordinele au fost repetate pe tot parcursul nopţii de fiecare comandant.

Mr. Mehmet Karabekir: "Deschideţi focul asupra mulţimii şi aşteptaţi! Faceţi asta într-un mod restrâns. Nu renunţaţi la iniţiativă."

Mr. Muammer Aygar: "Am deschis focul asupra mulţimii."

Maj. Karabekir : "Striviţi! Zdrobiţi! Nu faceţi niciun compromis."

Mr. Mehmet Murat Celebioglu : "Domnule, am primit informaţia că oameni înarmaţi se îndreaptă către noi. Dacă vin spre noi, mai întâi vom trage în aer, apoi vom trage spre ei. "

Col. Sahin: "Împuşcaţi-i pe instigatori!"

Când a început să devină evident că lovitura de stat a eşuat, s-au oprit şi ordinele date de mai marii armatei, iar executanţii au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu.

Mr. Mehmet Murat Celebioglu: "Domnule, am încercat să supravieţuim. Faceţi aşa cum vi se pare cel mai potrivit. Vă predaţi sau fugiţi."

Mr. Muhammer Aygar : "Anulaţi. Plecăm?"

Murat: "Da."

Mr. Muhammer : "Supravieţuiţi. Este alegerea voastră. Nu am luat o decizie. Dar ne-am abandonat poziţia. Închid chat-ul acum. Dacă vreţi, ştergeţi mesajele”, se arată în mesajele publicate în presa turcă. Agenţia de stat Anadolu, care citează surse apropiate anchetei, face şi alte dezvăluiri.

Membrii comandoului trimis să îl caputreze pe Recep Erdogan le-ar fi spus anchetatorilor că lor li s-a spus că au misiunea de a captura un important lider terorist. Au aflat cine este ţinta reală abia când erau în elicoptere, în drum spre hotelul unde era în vacanţă liderul de la Ankara. Au ajuns la destinaţie la 10-15 minute după ce Recep Erdogan, care deja aflase de încercarea de lovitură de stat, plecase spre Istanbul.

Turcia vrea alianţă cu Iranul şi Rusia

La patru zile de la lovitura de stat eşuată, autorităţile din Turcia continuă vânarea celor responsabili. Aproape 50 de mii de oameni au fost arestaţi, reţinuţi şi demişi. Recep Erdogan nu vrea să se oprească aici şi face apel la reactivarea pedeapsei cu moartea pentru cei consideraţi vinovaţi pentru puci. Spune că este voinţa poporului care a apărat în stradă democraţia turcă.

Operaţiunea masivă de epurare a înfuriat Occidentul care îi cere Turciei să respecte statul de drept. Atitudinea vesticilor nu îl dezarmează însă pe Recep Erdogan care se reorientează spre Est. Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Iranului, liderul turc a spus că astăzi mai mult ca oricând Turcia este pregătită să restabilească ordinea regională alături de Teheran şi Moscova.

Declaraţia lui Recep Erdogan este cu atât mai surprinzătoare având în vedere poziţiile divergente pe care cele trei state le-au avut în ultimii ani în privinţa politicii reginonale. Unul dintre exemple, situaţia din Siria. Turcia vrea cu ardoare îndepărtarea de la putere a lui Bashar al Assad, în timp ce Rusia şi Iran îl sprijină pe preşedinte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri