Un an de la puciul eşuat. Erdogan: „Dacă nu învățăm lecția, noi puciuri vor fi inevitabile”

Data actualizării: Data publicării:
DEyzCdWXoAE4Ixf

Zeci de mii de oameni au început să se strângă de la începutul după-amiezii de sâmbătă în apropierea podului de peste Bosfor din Istanbul, unde urmează să se desfășoare festivități oficiale de comemorare a unui an de la tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia, transmite Agerpres. Data de 15 iulie a fost declarată zi de sărbătoare anuală.

Actualizare 23:30. Președintele Turciei și-a avertizat conaționalii: „Dacă nu învățăm lecția lui 15 iulie, noi puciuri vor fi inevitabile”. Recep Tayyip Erdogan a mai spus în discursul rostit sâmbătă seara în faţa zecilor de mii de persoane care participau la marşul organizat pe Podul Bosfor la un an de la lovitura de stat eşuată, că oamenii care s-au opus puciştilor nu au avut arme, au avut un steag şi credinţă. El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru autorii puciului şi a afirmat că aceştia ar trebui să apară în instanţă în uniforme de tip Guantanamo. Erdogan a declarat că le este recunoscător celor care şi-au apărat ţara.

Actualizare 22:00. Preşedintele turc s-a alăturat unei mulţimi imense, la Istanbul. Preşedintele turc va inaugura un memorial dedicat celor 250 de oameni ucişi în timp ce se opuneau încercării puciştilor de a răsturna Guvernul. Şeful statului a mărşăluit alături de copii îmbrăcaţi în cămăşi imprimate cu steagul turc şi de rude ale victimelor.


O maree umană fluturând steaguri ale Turciei se îndrepta spre pod — pe fondul strigătelor de "Allah Akbar"—, închis traficului de la prânz și înconjurat de un important dispozitiv de poliție. 

Transportul public este gratuit sâmbătă în Istanbul.

Un grup de tineri împingeau o păpușă de cârpă de dimensiunile unui om și care îl reprezintă pe Fethullah Gulen, predicatorul musulman exilat în SUA și pe care autoritățile turce îl acuză că s-a aflat în spatele puciului eșuat de anul trecut. 

Primul eveniment comemorativ s-a desfășurat dimineața în parlamentul de la Ankara, care a organizat o sesiune specială în care președintele instituției, Ismail Kahraman, a dat asigurări că „Turcia nu se va mai confrunta niciodată cu acest tip de calamități". 

Și premierul Binali Yildirim a salutat eșecul puciului drept o victorie a democrației și l-a comparat cu lupta pentru independență din timpul primului Război Mondial.

Peste 240 de oameni, cei mai mulți civili, au fost uciși anul trecut, în noaptea de 15 spre 16 iulie, după ce pucişti au încercat să răstoarne Guvernul lui Erdogan. Autorităţile turce au acuzat mişcarea loială predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.

Bilanțul anului care a trecut de la puciul eșuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestați sub acuzația de apartenență la rețeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii din Turcia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri