Turcia. Noi bombardamente asupra militanţilor kurzi

Data publicării:
turcia siria zona interzisa - GettyImages-467351692- 29072015

Avioanele au lovit poziţii ale kurzilor aflate într-o regiune muntoasă din sudul ţării, la graniţa cu Irakul. Atacul a venit după ce mai mulţi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au deschis focul asupra unor jandarmi turci. Pe de altă parte, alianţa nord-atlantică i-a sfătuit pe oficialii de la Ankara să evite utilizarea excesivă a forţei împotriva kurzilor în condiţiile în care aceştia cooperează de luni bune cu occidentalii împotriva jihadiştilor. Dar partidul de guvernământ din Turcia spune că pacea cu separatiştii kurzi poate avea loc doar în anumite condiţii.

Besir Atalay, purtătorul de cuvânt al Partidului AK: „Dacă elementele teroriste pleacă din ţară şi renunţă la arme, procesul de pace va continua. Procesul de pace are nevoie de garanţii şi determinare”.

NATO sprijină Turcia împotriva terorismului

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Suntem toţi uniţi şi solidari cu Turcia. Toţi aliaţii condamnă terorismul în toate formele sale”.

Armata turcă este una dintre cele mai mari şi mai bine pregătite din lume. De asemenea, pe teritoriul Turciei sunt staţionate şi arme nucleare. Aceste forţe se alătură coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care luptă împotriva Statului Islamic. Dar strategia americană este criticată de alţi oponenţi ai jihadiştilor.

Qais al-Khazali, lider ai unei miliţii din Irak: „Nu vor să termine cu Statul Islamic. Vor să se folosească de islamişti ca să-şi promoveze proiectele pentru Irak şi pentru regiune. Obiectivul american în Irak este reîmpărţirea regiunii”.

Implicarea Turciei în conflictele din Irak şi Siria schimbă balanţa de putere în regiune. Poziţia geografică oferă ţării o importanţă strategică foarte mare în cazul conflictelor din Orientul Mijlociu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri