Turcia nu exclude ofensivă terestră în nordul Irakului

Data publicării:
mevlut cavusoglu sursa guv turc

Turcia ar putea lansa o operațiune terestră în nordul Irakului pentru a elimina orice 'amenințare' la adresa intereselor sale, a declarat marți șeful diplomației turce, , informează AFP, citată de Agerpres.

mevlut cavusoglu sursa guv turc

foto - tr gov

"Dacă va exista o amenințare împotriva Turciei, vom folosi toate mijloacele noastre, inclusiv o operațiune terestră (...) pentru a elimina această amenințare", a declarat Cavusoglu, întrebat la postul de televiziune Kanal 24 cu privire la eventualitatea unei operațiuni terestre turce de la baza sa din Bashiqa, în nordul Irakului. "Acesta este dreptul nostru absolut firesc", a adăugat el.

Turcia cere cu insistență să se asocieze ofensivei în curs împotriva orașului Mosul, fieful grupării Stat Islamic (SI) în nordul Irakului, afirmând că prezența grupării jihadiste de cealaltă parte a frontierei sale constituie o amenințare.

Ankara afirmă că artileria sa desfășurată la Bashiqa a bombardat ținte ale SI la cererea combatanților peshmerga care participă la operațiunea de la Mosul, afirmație dezmințită de Bagdad.

Turcia este îngrijorată de asemenea de consolidarea pozițiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, în special în regiunea Sinjar, această grupare ducând o luptă de gherilă sângeroasă de peste 30 de ani împotriva Ankarei.

Aviația turcă bombardează deja cu regularitate pozițiile PKK în munții Kandil, bază de retragere a PKK în Irak, la frontiera cu Turcia.

Amintind că Turcia a lansat în august o operațiune terestră împotriva SI în nordul Siriei, ministrul de externe turc a declarat că țara sa este gata să facă același lucru în Irak. 'Dacă, la Sinjar sau în alte regiuni (irakiene), amenințarea SI se întărește, atunci vom folosi toată forța noastră' pentru a o elimina, a insistat Cavusoglu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri