Turcia susține că un spion din coaliția SUA ar fi ajutat trei eleve britanice să ajungă în Siria

Data publicării:
eleve britanice

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că un agent de informaţii, care lucrează pentru una dintre ţările din coaliţia condusă de Statele Unite împotriva grupării Stat Islamic, le-a ajutat pe adolescentele Kadiza Sultana, Shamima Begum şi Amira Abase să ajungă în Siria.

"Ştiţi cine le-a ajutat pe aceste fete? A fost reţinut. Este cineva care lucrează în (serviciile de) informaţii ale unei ţări din coaliţie", a afirmat Cavusoglu, într-un interviu publicat de agenţia oficială turcă Anatolia.

El a precizat că agentul respectiv nu este american şi nici dintr-un stat membru al Uniunii Europene, dar nu a oferit alte detalii.

Shamima Begum şi Amira Abase, în vârstă de 15 ani, şi Kadiza Sultana, în vârstă de 16 ani, eleve la Bethnal Green Academy, au plecat din Marea Britanie spre Istanbul la 17 februarie, la bordul unui avion care a decolat de pe aeroportul londonez Gatwick. Cele trei adolescente din Londra au reuşit să pătrundă ilegal în Siria din Turcia în jurul datei de 20 februarie.

Ambasadorul turc la Londra, Abdurrahman Bilgic, şi preşedintele companiei Turkish Airlines, Temel Kotil, au fost invitaţi în februarie la audieri în Parlamentul Marii Britanii, în cazul celor trei eleve britanice, după ce oficiali europeni au acuzat Turcia că nu depune suficiente eforturi pentru oprirea tranzitului islamiştilor europeni care merg spre Siria pentru a deveni membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri