Sari la conținut
News Alert

Turiștii fug din Tunisia. Au apărut imagini cu atacatorul de pe plajă

Imaginile surprinse pe litoralul tunisian au făcut înconjurul lumii. Un terorist din gruparea Statul Islamic a tras asupra oamenilor care ieşiseră la plajă, iar lumea a început să alerge panicată în toate direcţiile.

„M-am uitat la soţia mea, ea s-a ridicat şi a fugit, iar eu m-am întors, dar un glonţ m-a lovit în braţ. (...) L-am văzut pe atacator cum trăgea la întâmplare în oamenii aflaţi pe şezlonguri”, a declarat un turist britanic.

Atacatorul, un student la Aeronautică în vârstă de 23 de ani, a ucis 38 de oameni nevinovați, înainte de a fi şi el doborât de poliţişti.

La scurt timp după atentat, sute de turişti s-au grăbit să părăsească ţara, de teama unor noi atacuri.

„Sunt foarte speriat, am văzut înregistrările video, imaginile cu atacul. A fost un şoc, fiindcă noi am fost cazaţi în apropiere, la doar câteva hoteluri distanţă”, spune un turist belgian.

La 1.200 de kilometri distanţă, în Franţa, unde un om a fost decapitat, preşedintele Francois Hollande a prezidat o şedinţă a Consiliului de Apărare. Atentatul de la uzina chimică le-a adus aminte tuturor de atacurile din urmă cu şase luni, din redacţia ziarului „Charlie Hebdo”. Iar premierul Manuel Valls a declarat, pentru AFP, că întrebarea nu este DACĂ Franţa se va mai confrunta cu atentate teroriste, ci CÂND vor avea loc acestea.

„Atacul este de natură teroristă. A fost un atentat comis de o persoană, cu un autovehicul care a fost îndreptat către această uzină chimică şi care a lovit rezervoare de gaz”, a anunțat președintele Hollande.

Teroristul îşi pregătise temeinic planul. Venise să facă o livrare la fabrică alături de şeful său, dar înainte de a ajunge la destinaţie l-a ucis şi l-a decapitat. Mai târziu, a fost prins de un pompier curajos şi predat poliţiei.

„Nu e posibil aşa ceva, îl cunosc, e soţul meu, avem o viaţă normală! Inima aproape mi s-a oprit, nu mai înţeleg nimic”, a declarat soția atacatorului la un post de radio.

Pe lista ţărilor vizate de atacuri teroriste a fost şi Kuweit-ul. De această dată, atentatul s-a produs într-o moschee. 27 de oameni au murit şi peste 220 au fost răniţi, după ce un atentator sinucigaş a detonat bomba pe care o avea asupra sa. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Vinerea neagră s-a încheiat în Somalia, unde o grupare afiliată Al-Qaida a ucis 70 de soldaţi, din trupe de menţinere a păcii.