Turiștii fug din Tunisia. Au apărut imagini cu atacatorul de pe plajă

Data publicării:
teroristul de pe plaja

Imaginile surprinse pe litoralul tunisian au făcut înconjurul lumii. Un terorist din gruparea Statul Islamic a tras asupra oamenilor care ieşiseră la plajă, iar lumea a început să alerge panicată în toate direcţiile.

„M-am uitat la soţia mea, ea s-a ridicat şi a fugit, iar eu m-am întors, dar un glonţ m-a lovit în braţ. (...) L-am văzut pe atacator cum trăgea la întâmplare în oamenii aflaţi pe şezlonguri”, a declarat un turist britanic.

Atacatorul, un student la Aeronautică în vârstă de 23 de ani, a ucis 38 de oameni nevinovați, înainte de a fi şi el doborât de poliţişti.

La scurt timp după atentat, sute de turişti s-au grăbit să părăsească ţara, de teama unor noi atacuri.

„Sunt foarte speriat, am văzut înregistrările video, imaginile cu atacul. A fost un şoc, fiindcă noi am fost cazaţi în apropiere, la doar câteva hoteluri distanţă”, spune un turist belgian.

La 1.200 de kilometri distanţă, în Franţa, unde un om a fost decapitat, preşedintele Francois Hollande a prezidat o şedinţă a Consiliului de Apărare. Atentatul de la uzina chimică le-a adus aminte tuturor de atacurile din urmă cu şase luni, din redacţia ziarului „Charlie Hebdo”. Iar premierul Manuel Valls a declarat, pentru AFP, că întrebarea nu este DACĂ Franţa se va mai confrunta cu atentate teroriste, ci CÂND vor avea loc acestea.

„Atacul este de natură teroristă. A fost un atentat comis de o persoană, cu un autovehicul care a fost îndreptat către această uzină chimică şi care a lovit rezervoare de gaz”, a anunțat președintele Hollande.

Teroristul îşi pregătise temeinic planul. Venise să facă o livrare la fabrică alături de şeful său, dar înainte de a ajunge la destinaţie l-a ucis şi l-a decapitat. Mai târziu, a fost prins de un pompier curajos şi predat poliţiei.

„Nu e posibil aşa ceva, îl cunosc, e soţul meu, avem o viaţă normală! Inima aproape mi s-a oprit, nu mai înţeleg nimic”, a declarat soția atacatorului la un post de radio.

Pe lista ţărilor vizate de atacuri teroriste a fost şi Kuweit-ul. De această dată, atentatul s-a produs într-o moschee. 27 de oameni au murit şi peste 220 au fost răniţi, după ce un atentator sinucigaş a detonat bomba pe care o avea asupra sa. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Vinerea neagră s-a încheiat în Somalia, unde o grupare afiliată Al-Qaida a ucis 70 de soldaţi, din trupe de menţinere a păcii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri